KulturaBg - logo

Проф. д-р Светла Димитрова: „Да си занаятчия в музей „Етър“ е привилегия“

Изложбата „Майсторлък за бъдещето“ бе открита в Изложбена зала 2 на музей „Етър“ в присъствието на Невена Минева, зам.–кмет по културата на Община Габрово и Ганчо Данаилов – майстор ножар и представител на Занаятчийска камара.  

В изложбата са включени традиционни изделия на осемнадесет майстори, а при продължението, което ще бъде през февруари, публиката ще може да види и дизайнерските предмети, създадени от участниците в този проект.

„Пазители на традициите, които чрез своите авторски интерпретации ги съхраняват в съвременността и запазват за бъдещето“ – така кураторът на изложбата Росица Бинева описа занаятчиите при откриването на изложбата.

Директорът на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова припомни, че занаятите възникват като трети клон в стопанското развитие – след земеделието и животновъдството. Според нея хората, които ги практикуват са специални.

„За работата им се изискват специфични умения. Освен с ръцете си, работят и с главата си, за да създадат нещо, което не е само предмет на бита, но има и естетическа стойност. Да си занаятчия в музей „Етър“ е привилегия. Музеят осигурява възможност да останеш във вечността. Този проект е спечелен от музея за занаятчиите и позволява уменията им да се документират по най-добрия начин – чрез филми, чрез създаване на традиционно и творческо изделие. „Майсторлък за бъдещето“ се реализира в продължение на една година и всяка стъпка е документирана, за да остане в историята всеки от участващите майстори.“

Майсторски свидетелства при откриване на изложбата получиха Събина Хунева и Вейлада Мутафчиева.

Зам.-кметът по културата Невена Минева пожела работата да бъде вдъхновение в живота им.

„Пожелавам ръцете да ви служат, сърцето да ви вдъхновява, а умът да ви изненадва“, каза тя.

Ганчо Данаилов също участва във връчването на майсторските свидетелства и отправи пожелания за успешно справяне с предизвикателствата при практикуването на занаят.

Изложбата „Майсторлък за бъдещето“ е част от едноименния проект, спечелен от Община Габрово, финансиран от Министерство на културата и реализиран от екип на музей „Етър“.  

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още