KulturaBg - logo

САБЯ, УЧАСТВАЛА В ЧЕТИРИ ВОЙНИ СРЕЩУ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, ЕДВА НЕ Е БИЛА ПРЕТОПЕНА


Сабята, дарена на 25 май 1759 година в Санкт Петербург от императрица Елисавета на атаман Фьодор Мелников за неговата вярна служба, която днес се съхранява в Регионален исторически музей – Габрово, може да се види в изложбата „Оръжието на Освобождението”. Оказва се, че сабята има много интересна съдба и е спасена от унищожаване от д-р Стефан Гатев. Именно той я предава в музея, където да бъде съхранявана.
 
Историята на сабята на атаман Мелников разказва уредникът в музея Мария-Тоска Стефанова. Статията на специалиста от тогавашния Окръжен исторически музей, днес Регионален исторически музей – Габрово, е публикувана във вестник „Балканско знаме” на 3 март 1978 година.
 

Години по-късно, през 2017-та, главният уредник в РИМ – Габрово Росен Йосифов продължи проучванията. Според него днес можем с голяма сигурност да кажем, че тази сабя се сражава в четири големи войни – една срещу Наполеон и три срещу Османската империя – в края на 18 век, в началото на 19 век и в Освободителната за България през 1877-1878.  
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още