KulturaBg - logo

След национализацията: Благодарна за доброто отношение работничка предоставя на Банко Радев машината си


Културна ценност на месец декември 2019 г. на Регионален исторически музей – Габрово е мъжко куфарче за съхраняване на яки, копчета за ръкавели и мъжки карфици. Използвано е по време на пътуване от индустриалеца Христо Метев и е откупено от наследниците му. То е изработено през 30-те години на миналия век във фирма „Рачев&Радев“. Създателите й, които придобиват званието „Придворен доставчик” на цар Борис ІІІ, са Банко Стоев и Ангел Рачев.
 
Мъжко куфарче разказва историята от възходи и спадове на дружество, обявено за „Придворен доставчик” на цар Борис III

Роден на 28 февр. 1880 г. в с. Зелено дърво, Габровско в бедното семейство на Ради  Стоев и Парашкева Иванова. Завършва трети прогимназиален клас и на 14-15 години започва трудовият се път.  Работи като печатарски  работник в София, но се налага да се върне в Габрово и усвоява кожарския занаят. През 1911 г. Банко Радев вече има собствена работилница за изработка на портмонета. Взема участие в Междусъюзническата и Първата световна война, служи в 23 Шипченски полк. Жени се за Мария  Василева от с. Бакойци и има двама сина – Любомир и Веселин. Притежава майсторски свидетелства от Варненската търговско–индустриална камара за кожарство (1934) и за чантаджийство – куфарджийство (1939 ).
След национализацията на имуществото му Банко Радев остава без средства и препитание. Една от бившите  работнички във фабрика „Рачев&Радев”, благодарна за човешкото отношение към всички, работещи в предприятието, му предоставя своята машина и той открива ателие за поправки на чанти. Работи до последния си ден и живее със съпругата си на квартира до смъртта си през 1965 г.  
 
Очаквайте историята на Ангел Рачев.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още