KulturaBg - logo

13.01.2018г. | 16:38ч.СУВЕНИРИТЕ НА МАЙСТОРИТЕ ПРОВОКИРАТ ИНТЕРЕСА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ В ЕТЪР-а


Едва ли има друг музей в България, освен ЕМО „Етър”, който да е успял да продаде толкова значително количество музейни сувенири през 2017 година. Изработени в работилниците на майстори от Етърската чаршия и от цялата страна, те привличат вниманието на посетителите, повечето от които непременно искат да си тръгнат със спомен от музея. Сувенирите  са и чудесен подарък по всякакъв повод.
 
188 363 лева е сумата от продажбата на  сувенири през 2017 година в ЕМО „Етър”. Не става въпрос за печалба, а за оборот, уточняват финансистите на музея. За пределите на България тези пари са наистина много, когато става въпрос за продажба на музейни сувенири.
 
Сувенирите в ЕМО „Етър” се продават в Дюкяна, в Книгопродавницата, на трите билетни каси, в Изложбена зала, в Център Българка и в хотел „Странноприемницата”. Всяко едно от тези места има свой принос в популяризирането на музейните сувенири, защото на този успех трябва да се гледа именно така. Продажбите са важни, но не по-малко важно е обучението на публиката чрез един музеен сувенир, както и възможността чрез него да се съхраняват традициите на нашето минало.

 
Всичко, което е създадено от майсторите на ЕМО „Етър” се харесва. Това са торбите от козяк, хлопките, ножовете, хаванчетата и купите, покривките, бакърджийските изделия.
 
Гайтанът е много търсен и предпочитан от посетителите. Оказва се, че много от хората знаят какво е гайтан и как да го използват. Но гайтан се зашива не само към народни носии, наближава времето да се правят мартеници. Гайтанът е чудесен материал за тяхната изработка. Купуват се бели и червени гайтани, а мартениците стават невероятни.

 
Цървулите са друга търсена стока. Направени от истинска кожа, те са издържливи на сериозно натоварване, каквото е при танцовите състави.
 
Много често сувенирите, които се продават в ЕМО „Етър” служат за интериора на битови помещения и за подаръци. Към детските дървени играчки има голям интерес. Много родители имат желание да покажат на децата си такива играчки. Вниманието на малчуганите веднага е привлечено от кончетата, каручките, куклите - съвсем различни от чудовищата от компютърните игри.
 
Най-продаваните детски книжки от „Книгопродавницата“  за българските корени, традиции и обичаи са „Българознайко” и „Българознайка”. Над 800 броя от тях достигнаха до най-любознателните българчета.
 
Всеки иска да си тръгне с нещо от „Етър”-а, а картините на Янко Янев са един от предпочитаните спомени. Макар да не се предлагат в оригинал, те са достъпни като цена и са изработени от качествен материал.
 
От около месец в продажба е календар за 2018 година, който представя ЕМО „Етър” през четирите годишни сезона. Този календар е съвсем различен от предлаганите досега, има не само практическа, но и колекционерска стойност.

 
Успехът на ЕМО „Етър” по отношение на музейните сувенири не се дължи на комерсиален подход, а на налагане на разбирането, че сувенирите са отношението ни към миналото, настоящето и бъдещето.
 
„Сувенирът е огледало на музейната идентичност”, заяви Борил Караиванов, участник в Първия национален панаир на музейните сувенири, който се проведе в ЕМО „Етър” на 16, 17 и 18 юни 2017 година. Събитието включи академичен и търговски панели, творческа работилница, изложба и в него взеха участие представители на цялата музейна общност в България.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още