KulturaBg - logo

17.11.2017г. | 08:17ч.Търсят се архитекти за проект, който да осъвремени хотела в ЕМО „Етър”, запазвайки традиционния му облик


Включете се в конкурса за архитекти, които да направят проект за промяна на построения през 1981 г. хотел "Странноприемница", част от етнографския музей "Етър". Проектът трябва да даде възможност сградата да запази облика си, съчетаващ Възрожденска архитектура и класически модернизъм, както и да добави елемент от съвременността.
 
От музея и Община Габрово обявяват конкурс за архитекти, които да направят проект за промяната.
 
Недвижимата културна ценност от национално значение - етнографския музей на открито "Етър", е създаден през 1964 г. Хотел "Странноприемница" е открит 17 години по-късно и от тогава не е претърпявал сериозни ремонти. Сега община Габрово и управата на музея имат желанието хотелът да бъде вписан по-добре в музея, като някои от пространствата му се превърнат в многофункционални зали за събития и изложби. Хотелските стаи също се нуждаят от ремонт, за по-привлекателни и по-уютни, а някои от тях да се обособят като места резидентски програми.

За всеки, който иска да убеди лично, организаторите са подготвили обиколка на обекта на тази събота - 18 ноември, от 14:00 във фоайето на хотел "Странноприемница". Записването за тура е предварително на адрес info@urbanistas.eu.
 
Заданието за конкурса не предвижда възможности за конструктивни изменения на сградата, казват организаторите Бойка Огнянова и Мила Йолова от "Урбанистас". Те посочват, че проектите трябва да са съобразени с духа на мястото, силуета му, "скосените скатове на покривите и големите, лишени от украшателство пространства в интериор".

Общият бюджет за промяната на хотела е 2 млн. лева, като финансирането ще се търси през европейски програми. "Наясно сме какво искаме, имаме приблизителни разчети на срокове и суми, разполагаме със собствени приходи за съфинансиране и съм оптимист, че ще постигнем желаното", казва Светла Димитрова, която е директор на музея.

Изпратените проекти ще бъдат оценени от жури, в което влизат Христо Станкушев, dontDIY , Делчо Делчев от сдружение "Трасформатори" и съавтор на културната стратегия на Габрово; Йорданка Кандулкова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодзия и бивш директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, Мария Хлебарова от Камарата на архитектите в България, Мартин Христов, който е зам. председател на Камарата с ресор "Конкурси", Теодора Узунова и Детелин Цонев от музея.
 
Конкурсът за Хотела на "Етъра" е част от една цялостна програма за развитие на музея, която ще добави съвременна адекватност към автентичните исторически активи на мястото, казва арх. Христо Станкушев. По думите му задачата на проектантите е ясна:"външна обвивка в обхвата на национален паметник на културата и нова функционална програма със съвременно третиране на интериорните пространства".


Според Делчо Делчев е важно проектантите да представят "Етъра" като съвременен културен център, "като се вплетат различни сценарии на обитаемост и най-важното, от един неясен придатък, хотелският модул да се превърне в смислово важна част от комплекса и да доизгради и визията му".

Наградният фонд на конкурса е 16 000 лв, като ще бъде разпределен между първите три места, съответно - 10 000 лева и право на директно възлагане без предварително обявление на инвестиционния проект в работна фаза, 4 000 лева и 2 000 лева. Срокът за подаване на проектите е 15 януари 2018 г.

Повече информация за конкурса и пълната документация за участие са достъпни на страницата на музея и във "Фейсбук".
 
Информацията е предоставена от ЕМО „Етър”, публикацията е на ДНЕВНИК

Доц. д-р Светла Димитрова: Участниците в конкурса за Етъра ще се впишат завинаги в историята на музея
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още