KulturaBg - logo

ХАЙДЕ НА КИНО В ПОЧИВНИТЕ ДНИ

През почивните дни е отделено специално внимание на по-младата и най-малка по възраст аудитория на „Смешен филм фест 6“.

В съботния ден програмата стартира в 11.00 часа със сръбския игрален филм  „Хартиеният принц“ от модул „Детско кино“,дублиран на български.


Лентата на режисьора Марко Костич е от 2007 г., с продължителност 88 минути. Оператор е Милош Спасоевич, а музиката е на Борут Кржишник, Драган Мачак и Зорица Войнович. Сценарист е Владислава Войнович, която ще бъде специален гост на фестивала. Едноименната й книга ще бъде представена в понеделник, 19 октомври, от 16.30 часа в РБ „Априлов-Палаузов“.

В ролите: Милица Спасоевич, Стефан Лазаревич, Милица Михайлович, Андрей Сепетковски, Горан Радакович.

Оставена от родителите си сама вкъщи, 7-годишната Юлия отваря вратата на непознат. Заради необмислената си постъпка тя, заедно с приятелите си, трябва да се впусне в приключение, за да спаси семейството си.

МАРКО КОСТИЧ е роден на 6 юни 1973 г. в Белград, Сърбия. Работи като асистент-режисьор и режисьор. „Хартиеният принц“ е дебютът му в игралното кино.

Точно в 16.00 часа ще разберете как да стигнете „С трабант до края на света“. Заповядайте на чешкия филм от конкурсната програма. Филмът е документален, от 2014 г., с продължителност 90 минути.

Режисьор и сценарист е Дан Пржибан, музика - Татяна Микова. В ролите: Дан Пржибан, Радослав Йона, Зденек Кратки, Якуб Находил.

„Когато има желание, има и начин“. Това е максимата, която следва Дан Пржибан и отново е готов да потегли по света. Неотклонно до него е символът на соца – верният му трабант, който въпреки че е от картон, успява да издържи на изпитанията. След дългата обиколка из Африкаи по Пътя на коприната, новото предизвикателство за тях е Южна Америка. И така, до края на света.

ДАН ПРЖИБАН е режисьор и сценарист, известен със „С трабант из Африка” (2011) и „С трабант до края на света” (2014).

В 18.00 часа „Чудният Бокачо“ ще Ви разходи из ренесансова Флоренция. Филмът на братя Тавиани е по книгата на Джовани Бокачо и е от конкурсната програма. Копродукция на Италия и Франция от 2015 г., с продължителност 121 минути.

Режисьори и сценаристи са Паоло и Виторио Тавиани, оператор - Симоне Зампани, музика - Джулиано Тавиани и Кармело Травиа. В ролите: Паола Кортелези, Лело Арена, Касия Смутняк, Витория Пучини, Флавио Паренти, Каролина Крешчентини, Рикардо Скамарчио, Ким Роси Стюарт, Микеле Риондино, Джасмин Тринка.


Многоцветна адаптация на класическия литературен шедьовър „Декамерон” от Джовани Бокачо, в която братя Тавиани показват силата на младостта, любовта и поезията.

Флоренция, 1348 г. Чумата вилнее в градовете на Тоскана. Десет младежи решават да избягат - това са три момчета и седем момичета, които търсят убежище в отдалечена вила в тосканската провинция, далеч от ужасните пипала на чумата. За да убиват времето, всеки младеж трябва да разкаже една история, пробуждаща въображението и фантазията, за да победят ужаса от смъртта. Всички истории, независимо от особеностите помежду им, имат нещо общо и това е любовта. Любовта ще помогне на героите да се справят с многобройните рискове в тази епоха на изключителни трудности.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ: три номинации за наградите „Давид на Донатело“ 2015 г.; награда и две номинации от Италианския синдикат на филмовите журналисти, 2015 г.

От 20.00 часа започва последният за деня филм от конкурсната програма – „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Копродукцията на Швеция и Хърватия от 2013 г. е с продължителност 114 минути.

Режисьор и сценарист е Феликс Хернгрен, съсценарист е Ханс Ингемансон, по книгата на Юнас Юнасон. Оператор е Гьоран Халберг, музика - Мати Бие. В ролите: Роберт Густафсон, Ивар Викландер, Давид Виберг, Миа Скерингер, Йенс Хултен, Бианка Крузейро.


Специалистът по експлозиви Алан Карлсон се озовава в старчески дом в края на дългия си и интересен живот. На 100-ия си рожден ден той решава да избяга от празненството през прозореца на стаята си! Столетникът се радва на добро здраве и смята, че не е късно да започне всичко отначало. Ще се върне в миналото, ще се срещне лично с най-знаменитите световни политици – от Франко до Сталин и от Дьо Гол до Труман. Навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, като повлияе на най-важните световни събития. Неочакваното пътешествие не е първото за Карлсон. Той цял век е бил заплаха за сигурността на света и ето го отново на свобода!

ФЕЛИКС ХЕРНГРЕН е телевизионен и кино режисьор, сценарист, продуцент и актьор, роден на 4 февруари, 1967 г. в Стокхолм, Швеция. Прочува се с телевизионния си сериал „Успех”, чиито персонажи вече са станали култови. През 2007 г. основава своя продуцентска къща, която работи с талантливи режисьори като Йохан Реборг, Това Магнусон и Манс Хернгрен.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ - Чикаго МФФ 2014: наградата на публиката; Дърбан МФФ 2014: наградата на публиката; Филмовият фестивал във Флорида 2015: наградата на публиката за най-добър чужд игрален филм; наградата „Златен бръмбар” 2014: награда на публиката.

Всички прожекции ще бъдат в зала „Възраждане“. Цената на билета е 3 лева.

Пълната програма може да разгледате на страницата на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Напомняме Ви, че освен журито, зрителите също имат възможност да изберат своя фаворит сред единайсетте филми от конкурсната програма. Гласуването може да стане чрез анкетна карта, пусната в урната на зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала. Филмите са: „Лесна плячка“ – САЩ, „Испанска афера“ – Испания, „Събирач на трупове“ – България, „Китайски пъзел“ – Франция, САЩ и Белгия, „Любов и инженерство“ – Германия, Финландия и България, „На един черпак разстояние“ – САЩ, „С трабант до края на света“ – Чехия, „Чудният  Бокачо“ -  Италия и Франция,  „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ – Швеция и Хърватска, „От сто години няма такива елхи“ – Русия, „Хектор и търсенето на щастието“ – Германия и Канада.

Прочети още