KulturaBg - logo

199 рецепти предлага „Българският код за вкусно“ – най-новото издание на музей „Етър“

„Българският код за вкусно“ –  най-новото издание на музей „Етър“, излезе в началото на ноември 2020 година. Книгата е достъпна за безплатно четене в интернет, като до нея се стига чрез сайта на музей „Етър“ – etar.bg 

Запознайте се с „Българският код за вкусно“ – най-новото издание на музея„Българският код за вкусно“ съдържа 199 рецепти – записани, съхранени, представени на кулинарни фестивали и конкурси. Основен принос за изданието има етнографът на музея Величка Илиева, дългогодишен изследовател и пазител на българските традиции. Уредникът Дамян Христов е съставил, редактори са Ваня Донева и Бояна Пенчева, а дизайна е на Мирослав Живков.
 
В книгата „Българският код за вкусно“ са включени 199 рецепти за ястия, подходящи за делник и празник. Те са събирани и обработвани при теренни проучвания, на кулинарни фестивали и конкурси, организирани през годините в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ с цел да се издирят, съхранят и популяризират забравени рецепти от местната кухня.
 
За улеснение на читателите в кулинарното пътешествие са подготвени показалци – географски, тематичен и за кухненските мерки. Съставителите предлагат подбрано месечно меню под формата на „Рецепти за трапезата в делник и празник“, съобразени със сезонното хранене, и „Традиционни празнични ястия“, свързани с източноправославния календар.
 
Един от редакторите, Ваня Донева, пише към предговора на книгата:
 
„Храната е не само средство за оцеляване на човешкия организъм, тя е източник на информация, която стига до гените и определя физиологията. Чрез
нея се заздравяват връзките в общността, създават се социални контакти.
 
В делниците на масата най-добре се усеща ароматът на домашните гозби, приготвени по стари рецепти. Семейството споделя случки и емоции, а топлината и уютът на дома придават положителен заряд на храната.
 
В обредите, свързани с починалите, чрез нея се изразява почит и смирение. Празничните традиции са важни и колкото по-значим е моментът, толкова по-красив и изпълнен с емоции е ритуалът по подготвяне на трапезата.
 
Храната изгражда българския код за вкусно. Опитайте и споделете!“
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 251 аудио, 194 видео, 395 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още