KulturaBg - logo

ЕТО, ВИЖТЕ, ГОВОРИ ЛИ КРИСТО БЪЛГАРСКИ


„Ето, вижте, говори ли Кристо български“
- с тези думи Стефан Явашев показа писмо от знаменития си брат Христо, известен на света като Кристо, датирано от 28 юли 1970 г.

Оригиналът, заедно с няколко семейни снимки, бе изваден от семейния архив при последната среща с организаторите на предстоящата изложба с постери на уникалния творец, която ще бъде открита на 27 октомври в Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Експозицията, носеща все още работното заглавие „Кристо. Пътят от Габрово...“, която ще покаже творчеството на художника чрез дарени от него на Общината постери, носи в себе си частица уникалност, защото за първи път ще представи част от фотоархива на семейство Явашеви.

„Мили Стефан, аз писах на мама и тате много дълго писмо за нас и те сигурно ще ти дадат всичките новини“ - можем да прочетем от по- избледнелия от времето лист. Речта, някак трогателно-архаична, с нещо ни напомня за специфичната словесна стилистика на Царя. В писмото Христо се тревожи за здравето на родителите си, които страдали от болки в краката и препоръчва да се възползват от възможностите на балнеоложките ни курорти.

„Аз си спомням в България имаме тези специализирани станции - за тях ще бъде по-добре, ако отидат през септември, когато времето е по-малко горeщо. Пиши ми за това" - изисква от Стефан неговият по-голям брат. 

Писмото, което в известна степен е в отговор на поздравителна картичка, изпратена от Стефан и съпругата му Елка от Златните пясъци, завършва с „Горещи целувки: твои Христо и Жан Клод“.

Източник: вестник  „100 вести"
Сподели

Прочети още