KulturaBg - logo

ИВАН МИНЧЕВ ТЪРСИ БУЛКА НА РАЧО КОВАЧА

Търси се булка на Рачо Ковача, научаваме от водещата статия на вестник "100 вести". Според изданието сватовник е Иван Минчев, сценарист и режисьор на Карнавала в Габрово.


"Тази година ще му намерим момиче и ще направим една сватба с всичките й салтанати, правени в нашия край. С кумове, свещеници, с оркестър, сватбари, баячки, раздавачки на ракия и вино. Ще ги има и трите пити, които се полагат. Това ще бъде една много хубава цветна картина, която ще направим заедно с Етнографския музей на открито „Етър“.

От думите му става ясно, че тази година за първи път пред публиката в Габрово ще дефилира Лиляна Павлова.

С перо и китара Веско Василев търсеше неоткритото в света

Под това заглавие изданието публикува информация, че предстои да отбележим 80 години от рождението на Веселин Василев (1936-1990), роден на 20 март в дряновското село Славейково.

Завършва архитектурния отдел на Строителния техникум във Велико Търново (1955), а по-късно задочно и икономика на строителството във ВИНС - Варна. Отначало работи в Проектантската организация в Габрово, а по-късно завежда отдел „Строителство и архитектура” в Градския народен съвет (ГНС).

Архитектурният му усет му помага да проектира къщи и жилищни блокове, читалище, търговски и вилни сгради. Веселин Василев е създател и ор- ганизатор на Архитектурно-строител- ния музей в Габрово, където и работи (1965-1973).

Веселин Василев е най-заслужилият човек за реализацията на грандиозния проект "106 съвременни карикатуристи".

Прочети още