14.09.2016г. | 07:24ч.
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ИСКА ДОИЗГРАЖДАНЕ НА ЯЗОВИР МОКРА БЯЛА

В Севлиево тръгна подписка с искане за доизграждане на язовир „Мокра Бяла“. Решението за нея е взел в понеделник вечерта инициативен комитет от 55 човека, начело с председателя на гражданското сдружение „Граждани за Севлиево“ Боян Ботев, пише във водещата статия на вестник 100 вести Стефка Бурмова, като се позовава на съобщение от инициативния комитет.


Язовир „Бяла" трябва да бъде изграден до 2015 година

След приключването на подписката с искането „За доизграждане на язовир „Мокра Бяла“ в землището на село Стоките, община Севлиево, за решаване на проблема със системния недостиг на вода за жителите на община Севлиево и част от живеещите в селата на община Габрово“ тя ще бъде изпратена до Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, областния управител на област Габрово и кмета на община Севлиево.

Вестникът припомня част от историята на язовира през годините, като се връща назад във времето. Изграждането на язовир „Мокра Бяла е стартирало през 1979 г., но е замразено поради липса на средства през 1993-1994 г. Дотогава са били прокопани две трети от обливния тунел. От преустановяването на строителството досега непрекъснато са търсени възможности за размразяване на обекта, но неуспешно.

Още по темата:

Размразяват проекта за строителство на язовир „Мокра бяла”

Размразяваме проекта за строителство на язовир „Мокра бяла”. Това обяви в началото на април 2014 г. на пресконференция в Севлиево министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя подчерта, че за изграждането на язовира е постъпило инвестиционно намерение в министерството, като се предлага концесия.

Обсъждат строителството на язовир „Мокра бяла”

Министър Терзиева обясни, че язовирът е стратегически за водоснабдяването на района и е залегнал в Генералния план за ВиК, което дава  зелена светлина за проектиране и строителство. До края на годината може да стартира процедура по предоставяне на концесия. По думите на Терзиева срокът за проектиране, строителство и завиряване е между 4 и 5 години.

Днес местният парламент в Севлиево ще решава отново проблема с присъединяването на община Севлиево към обособената територия на „Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Габрово“.

Последно видео

Последно аудио

DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.