KulturaBg - logo

КОГАТО БОМБЕТО СМЕНЯ КАЛПАКА СЕ ПРОМЕНЯ И СЪДБАТА НА ГАБРОВО

Когато бомбето сменя калпака се сменя и съдбата на индустриално Габрово. Това става ясно от статията във вестник „100 вести“ с автор Петър Тоцев. 


„Какво става в Габрово, след като заработват първите фабрики за изработка на прежди от мeстна и вносна вълна. Първо това предизвиква съвсем очаквано гнева на предачките, които определят цените на тази стока, и настройва занаятчиите, защото те ясно разбират колко по-малко остава за тях мястото на пазара. 

Старите майстори постепенно виждат как се прекъсва една традиция на преминаване от чирак през калфа и самостоятелен башкалия. Парите преминават бързо по пътя от касата до стоката и обратно, с което не остава място за чорбаджиите лихвари от предните години. Строителите започват да строят масивни сгради, първоначално като големите къщи, а по-късно по модел, заимстван от вече съществуващите в Одрин, Солун, Сливен и Русе фабрични здания.“

„Габровският театър разчита на своята публика" - думите са на актьора Илия Костадинов.
„Да попаднеш на хора, на режисьори, които да работят с теб и да те развиват, да търсят други черти от твоя натюрел, да извлекат максимума от способностите ти. Тук, в Драматичен театър „Рачо Стоянов“, винаги съм се чувствал в свои води“, казва Костадинов в интервю за вестника.


„С настъпването на по-топлите пролетни дни очакваме миграционният натиск по границата ни да нарасне - съобщи вчера на пресконференция в Габрово директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов. Думите му са цитирани във водещата статия на вестник "100 вести".

„Сега идват предимно мъже, но се очаква през пролетта да тръгнат и жени, и деца. Граничната ограда не е напълно завършена, което означава, че ще изваждаме служители от вътрешността на страната за охрана на местата, където тя не е изградена“, казва Спиридонов.

Прочети още