KulturaBg - logo

ПОКЛОН ПРЕД РУСКИТЕ ГЕРОИ, ВЪПРЕКИ ПРОЛИВНИЯ ДЪЖД

Във водещата си статия вестник "100 вести" отбелязва, че генералният консул на Руската федерация в България Татяна Михайловна Грушко, областният управител Николай Сираков и Нела Рачевиц прерязаха в четвъртък лентата на обновения руски паметник и новоизградената алея към него.


Въпреки проливния дъжд множество габровци с цветя и много обич се наредиха на опашка, за да се поклонят пред паметта на героите. Церемонията беше организирана от НД „Русофили“ в Габрово с председател Стефан Кънев.

Руският паметник на старите габровски гробища. Братската могила е издигната в памет на 176 руски воини, загинали от рани и болести по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. На хоризонталните плочи са изписани имената на четирима офицери, загинали на връх Свети Никола при отбраната на Шипченския проход в началото на септември и през ноември 1877 година.

   Останалите теми от "100 вести"   

На 19 октомври – Денят на Свети Иван Рилски, се проведе традиционната благотворителна изложба-базар на Женското благотворително дружество „Майчина грижа” в Габрово. Вкусните и красиви изделия на габровските готвачи, сладкари, на дамите от Дружеството и съпричастността на габровци помогнаха да бъде събрана сумата от 710 лева.

В изборния ден и на балотажа – 1 ноември, няма да се ловува, съобщиха вчера от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите.

Проверките на служители на Изпълнителната агенция по горите, съвместно с представители на МВР, продължават, допълниха от агенцията. Следи се строго за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча.

"100 вести" представя за пореден път млад учител, който практикува професията е изпитва удовлетворение от това.


Кристина Бочевска е младши учител по български език и литература в ОУ „Иван Вазов“ в Габрово, което отпразнува на 23 октомври 56 години от създаването си. През тази учебна година младата учителка прави първите си стъпки в професията като щатен преподавател. Преди това тя само е замествала временно различни свои колеги в училищата.

Кристина е завършила Природоматематическата гимназия, а след това Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Сега учи магистратура със специалност Публична администрация в Техническия университет в Габрово.

Национален конкурс „Централен Балкан – с очите на младостта“ обяви парковата дирекция в чест на предстоящия 24-и рожден ден на Националния парк. Конкурсът е в три категории – изобразително изкуство, приложно изкуство, сувенири, и цели да популяризира красотата и разнообразието на дивата природа в защитената територия, видяна през погледа на младите творци.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още