KulturaBg - logo

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ГАБРОВО УЧАСТВА В МАЩАБНА ИЗЛОЖБА НА БАН (ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА)

Вотиви от Габрово участват в мащабен проект на БАН - с това заглавие вестник "100 вести" привлича читателите си, които се интересуват от религия, история и култура. Изданието уточнява: Дали оброчните предмети са езическа или християнска практика, не е толкова важно, важно е, че някои неща ги правим точно така, както са ги правили хората от неолита - търсим път към божества, изцеление, щастие, осланяйки се на вярата си.


Терминът "вотив" идва от латинската дума exvoto и на български най-общо означава вричане, оброк. Народът ги е наричал оброци. Думата "оброк" се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет.

Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на божество. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита. От подобни традиции са останали само спомени и артефакти, които могат да се видят в различни музеи по света, но практиката все още е жива и днес.

И както във всяка традиция, и в тази с течение на времето са настъпили различни промени и трансформации. Знанието на предците ни за тези практики е съхранено в много музеи, малки църковни храмове и частни домове. В тази изложба Регионален исторически музей-Габрово участва с 26 от вотивите, съхранявани във фонда му.


Наскоро музеят показа и вотиви, които са на храм "Св. безсребреници и чудотврци Козма и Дамян", който се намира в квартал Недевци. От друга страна, в сградата на музея на ул. "Николаевска" № 10 в Габрово продължава популяризирането на една не толкова известна днес практика, свързана с оброчните плочки, наречени вотиви. Когато говорим за популяризиране, трябва да споменем, че още през 2012 година Регионалният исторически музей обяви за културна ценност на месец юли вотиви от Габрово.
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още