14.07.2016г. | 08:24ч.
ТЪРСИ СЕ КАРТИНА НА ЦАНКО ЛАВРЕНОВ, ИЗЧЕЗНАЛА В МЪТНИТЕ ГОДИНИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ

За първи път пред родна публика Фондация „Цанко Лавренов”, съвместно с Националния дворец на културата, показа оригинална рисунка – първообраз на изгубения в началото на нашия век шедьовър на живописеца Цанко Лавренов.


Заместник-кметът на Габрово Нела Рачевиц и директорът на ХГ „Христо Цокев” имаха възможността първи да видят запазената оригинална рисунка в размер 1:1 с издирваната картина. Рисунката е с молив върху хартия с размери 140 х 197 см. Търсената живописна творба носи името

„Габрово 1847 година - първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България”.

Цанко Лавренов рисува творбата през 1968 г. по поръчка на завод „Подем” в Габрово. Около 30 години тя добива популярност в целия град, но в годините на преход следите й се изгубват и от десетина години огромната по размери живописна творба е обект на търсене и редица публикации в местни и национални медии.

„Търсим платното, за да не бъде то изгубено за българската история и култура. Още по-хубаво би било, ако успеем да го включим в голямата монография за творчеството на Цанко Лавренов, която подготвяме. Надявам се и много ми се иска тази история да продължи в Габрово, защото ние имаме да разкажем още много неща за Цанко Лавренов“, сподели Лаврен Петров, управител на фондация „Цанко Лавренов” и внук на художника.

 Източник: вестник 100 вести 


Още теми от вестника

ПЛАВАЩИТЕ КЕЙОВЕ НА КРИСТО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЕДИН ГАБРОВЕЦ

АКО НЕ БЕШЕ ФЪРТУНОВ, ЩЯХ ДА ПРОПУСНА ЛЕДЕНИТЕ ШАПКИ НА ХИМАЛАИТЕ


ЗА ДА Е ЛИЧНОСТ ЧОВЕК, ТРЯБВА ДА ИМА И ПРИЯТЕЛИ, И ВРАГОВЕ

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.