KulturaBg - logo

15-ГОДИШНИЯТ ЙОСИФ: ЗАМЕНИХ СПОРТА СЪС СЕМИНАРИЯ, АКО Е РЕКЪЛ ГОСПОД, ЩЕ СТАНА СВЕЩЕНИК

„Бях състезател по академично гребане, учех в спортно училище, но сега съм владишки иподякон и уча първа година в софийската Духовна семинария. Как стана ли? И аз нямам обяснение, сякаш някаква искрица се запали в мене... Замених спорта със семинарията и сега, ако е рекъл Господ, ще стана свещеник.

фотография: вестник 100 вести, Ружа Любенова
Въпреки че съвсем мъничко ми липсва предишния живот, мисля, че намерих верния път. Сега съм спокоен и доволен от това, което уча и правя! Сега в семинарията съм клисар - ставам пръв, в 5:30 часа, бия камбаната, подреждам столове и маси. Тогава идват състудентите ми. Правя го с удоволствие, защото така го чувствам- искам да живея в изпитания...“

Това бе част от изповедта пред „100 вести“ на 15-годишния Йосиф от Варна, който вчера беше едно от главните действащи лица в Светата литургия в църквата в село Трънито.

Авторът на статията Ружа Любенова пише още, че  младият семинарист и други двама по-малки на възраст иподякони са част от групата от 37 деца и десетина родители от кв. Аксаково и Варна, дошли на 9-дневен летен лагер в Соколския манастир.

Ръководител на лагера е Теменужка Иванова, габровка, която от над 30 години живее и учителства във Варна. За единайста година деца от различни училища идват в габровския манастир по линия на свободно избираемия предмет „Религия“.

Прочети още