KulturaBg - logo

„Заедно“ – изложба на Luiza Kwiatkowska

20 септември – 29 октомври 2023 г. Художествена галерия „Христо Цокев”, град Габрово. Откриване: 20 септември, 17:30 ч.

По желание на авторката името ѝ в текста е изписано на латиница.

Любопитен е начинът по който Luiza Kwiatkowska успява да изгради психологически портрет на котка, използвайки чисто човешки емоции и състояния. В същото време обектите на нейните творби запазват котешката си идентичност. 

Вземайки предвид темата на докторската ѝ дисертация, може да се каже, че интересът към котките от нейна страна си има своята история и играе съществена роля в оформянето ѝ като автор и личност. 

С изключително прецизна плакатна точност и лекота тя успява да прикове внимание към създадените от нея творби, било то илюстрация или плакат. Впечатление прави и начинът по който тя борави и с цвета в комбинация от растери или написан с таблет текст. Тук мога да кажа, че участието ѝ като автор, който ще бъде представен и пред публиката в гр. Габрово, тя се вписва чудесно в атмосферата на този град. Причината за това е, че котката е един от символите на Габрово, град известен със самоиронията и хумора на твърде пестеливите си жители. 

Причината котката да е един от символите на града, е свързана с една от шеговитите истории там, която гласи, че за да не излезе топлината от стаята, там режат опашките на котките си, за да влизат и излизат по-бързо. В този смисъл огромното разнообразия на поведенчески модели, представени именно чрез котки, е едно неочаквано добро прозрение на авторката, че изложбата ѝ ще бъде представена именно там.


Проф. д-р Светослав Косев

Сподели
12. ХГ ХРИСТО ЦОКЕВ
Партньор: 12. ХГ ХРИСТО ЦОКЕВ

Брой публикации: 6 аудио, 2 видео, 9 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още