KulturaBg - logo

Изложбата „Истории“ в галерия „Видима“ (СНИМКИ)

Изложбата „Истории“ на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков представя творби, създадени през последните две години. В нея авторите разкриват особена гледна точка към личните истории, които в тяхната интерпретация са изчистени, стилизирани и доведени до знаци и абстракции.

„Спомените за нашите истории биват разказвани различно – с подчертаване или пренебрегване на отделни детайли; с променяща се последователност във времето на частите на разказа; с допълнения и „разкрасяване“ на случки и събития според особеностите на ситуациите, в които си припомняме или представяме историите. По аналогия експозицията „Истории“ във всяко ново изложбено пространство ще придобива различна визия – ще се добавят или елиминират отделни нейни компоненти и детайли, за да се постигне съответстваща на пространството подредба на „разказа“.“ – споделят творците.

 

 

„Свидетели сме на двама съвършено различни автори, които обаче работят изключително хомогенно“, посочва проф. Красимир Русев от великотърновският университет. 

Той признава, че областта на хартията, в която работи Лаура Димитрова, е негова слабост, а своя колега Стефан Алтъков определя като изключителен артист, чиито живописни жестове съдържат и много документалистика.

 

 

Лаура Димитрова се представя в експозицията със свои инсталации, а Стефан Алтъков показва живописни платна. „Изложбата не разказва истории, а по-скоро носи настроението на определени истории, затова моите творби са сведени до знаци, до изчистена стилизация, които въздействат различно на всеки човек и може би създават нова история“, така Лаура Димитрова коментира дебюта на изложбата във Велико Търново пред БТА. „Моите картини са в голяма степен сюжетни, в тях са вплетени текстове и сентенции, които задават темата на картината и са своеобразни послания към зрителя, който може да ги пренесе към собствената си история“, разказва Стефан Алтъков за своите произведения.

 

 

Лаура Димитрова е родена в София. Завършва Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници. От 2013 г. е доктор, а от 2019 г. – доктор на науките. Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в СУ „Св. Климент Охридски“. До сега е представила над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Награждавана е многократно за своето изкуство.

 

Музата „връхлита“ Лаура Димитрова и тя създава творбата си „Писма“

 

Стефан Алтъков е роден в София. Завършва живопис в НХА в София, получава докторска степен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професор е по живопис и цветознание в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на живописта и рисунката. Член е на Съюза на българските художници. Участвал е в повече от 100 групови изложби и има повече от 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са в много художествени колекции в България и чужбина. Носител на множество награди в областта на визуалните изкуства.

 

 

„Истории“ е замислена като пътуваща изложба. След нейното успешно първо представяне във Велико Търново, галерия „Видима“ ще има привилегията и отговорността да затвърди този успех. От Севлиево изложбата ще се пренесе в други градове на България, а след това и в чужбина.

Каним ценителите на изкуството на среща с художниците Лаура Димитрова и Стефан Алтъков на 27-ми юни 2023 година, вторник, от 18:00 ч. в галерия „Видима“, за да се потопим заедно в магията на техните завладяващи „Истории“!

Сподели
09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“
Партньор: 09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“

Брой публикации: 1 аудио, 3 видео, 13 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още