KulturaBg - logo

„Какви ще са следващите 25 години?“

На 15 декември, в навечерието на 25-годишния рожден ден на галерия „Видима“, се открива изложбата „Следващите 25“, която е и кулминацията на обявения от екипа на галерията в началото на годината конкурс за млади автори.

„Инициирахме този конкурс провокирани от въпроса: „Какви ще са следващите 25 години?“, а за една галерия отговорът на този въпрос се крие сред самите художници и най-вече сред тези, които ще оформят облика на българското изобразително изкуство през следващите десетилетия. Насочихме се към така наречената група на младите автори, творците на възраст между 18 и 35 години.

Днес на художествената сцена все по-често забелязваме едно ново поколение художници, родени в края на XX и началото на XXI век, които носят със себе си духът на новото време, провокират с нови гледни точки, нова философия, интегрират съвременни техники на работа, свързват академичният подход с футуризма и новите технологии. 

Младите таланти имат нужда от подкрепа и място за изява, а ние имаме възможността да им ги предоставим. Смятаме, че успяхме да провокираме голяма част от тях и резултатите са повече от задоволителни. В конкурса участие заявиха близо сто художника от цялата страна в категориите живопис, графика и скулптура. 

Жури в състав Любен Генов(председател на СБХ), Даниела Чулова-Маркова(изкуствовед), Наташа Ноева(изкуствовед), Антон Антонов(художник) и Сава Христов(управител на галерия „Видима“), след два етапа на строга селекция избра до финала да достигнат общо 33 автора, всеки представен с по една творба. 

На официалното откриване на изложбата ще бъде представен цветен албум посветен на конкурса, ще бъдат връчени и награди на победителите в съревнованието. Наградите ще бъдат връчени от членовете на журито и представителни лица на компанията. Подготвили сме и още изненади! 

Конкурса и събитието са подкрепени от Съюза на българските художници и се финансират от „Идеал Стандарт - Видима“ АД. 

Заповядайте, за да се запознаем заедно с новото лице на българското изобразително изкуство и да споделим една празнична вечер посветена на красотата и младежкият дух! 

Паралелните светове и сънищата, пресъздадени в картините на Георги Динев

 

Поглед в бъдещето: Галерия „Видима“ през следващите 25 години

 

Вижте картините на Георги Динев! На живо в галерия „Видима“ са още по-впечатляващи

 

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“
Партньор: 09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“

Брой публикации: 1 аудио, 3 видео, 13 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още