KulturaBg - logo

Кевис – Надолу по вълшебната река

16 – 22 юли 2023 г., РЕМО „Етър“, Габрово

Художници от България и Германия участват в осмото издание на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „Кевис“, което се провежда от 16 до 22 юли в музей „Етър“. Темата на симпозиума тази година – „Надолу по вълшебната река“, цитира заглавието на безсмъртната книга с приказки на Едуард Успенски. Повечето от творците са преподаватели и докторанти от катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наред с тях участват и съвсем млади артисти, които тепърва стартират творческия си път.

Асистенти в работата на авторите са ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и студенти от специалност „Изобразително изкуство“ на Софийския университет. В рамките на симпозиума 11 студентите реализират своята учебна творческа практика. По този начин се осъществява и една от основните идеи на инициативата – приемственост между различните поколения художници.

Първото издание на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „Кевис“ е през 2015 г. и обединява визуални артисти, готови да експериментират в природната среда. Провежда се на територията на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Габрово. Целта му е да създаде пресечни точки между съвременното изкуство, природните дадености и местните занаятчийски традиции, свързани с използването на силата на водата. Във фокуса е поставена река Сивек, която пресича музея и в чието корито се реализират голяма част от произведенията.

Симпозиумът продължава седем дни, а на 22 юли творбите, създадени в рамките на тазгодишното издание, ще бъдат експонирани на територията на музей „Етър“. 

Организатори на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „Кевис“ са Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и РЕМО „Етър“. Традиционни партньори са катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образование и изкуствата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Изкуство в действие“.

„Загорка“ АД е спонсор на събитието.

Участниците в Кевис „Надолу по вълшебната река“

Автори

проф. д-р Анна Цоловска

доц. д-р Добрин Атанасов

гл. ас. д-р Любен Кулелиев

гл. ас. Николета Иванова

ас. д-р Майа Антова

ас. д-р Марина Стоянова

докторант Марина Александрова

докторант Ефросина Стойчева

зокторант Ваня Вълкова

Десислава Цонева

Томас Хехт

Станимир Веселинов

Никола Михов
 

Асистенти

Никол Владимирова

Иван С. Иванов

Иван И. Иванов

Диан Борисов

Пламена Гичева

Вера Тачева

Надежда Чаушева

Вая Ежова

Даниела Трачева

Мирослава Петкова

Яна Цветанова

Ния Иванова

Ивета Велешка

Мартин Петров

Кристиaн Кралев

Тихомир Бончев

Съвременното изкуство може да бъде разбрано от образовани хора

Сподели
04. ЦЕНТЪР ЗА НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРНА ДЕЙНОСТ
Партньор: 04. ЦЕНТЪР ЗА НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРНА ДЕЙНОСТ

Брой публикации: 0 аудио, 2 видео, 1 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още