KulturaBg - logo

„Книга за мечтите“ тръгна към читателите

В Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево бяха представени „Книга за мечтите“ на Венелин Терзиев и издателство gabriell-e-lit, чийто основател е поетесата и художничка Габриела Цанева.

 

 

С марката gabriell-e-lit са свързани и проектите Арт платформа gabriell-e-lit, е-Библиотека gabriell-e-lit, е-Галерия gabriell-e-lit и е-Книжарница gabriell-e-lit. Мисията на издателството е да стимулира развитието на българската литература и визуални изкуства и да ги популяризира. Сред богатата и разнообразна палитра от автори и заглавия, в началото на 2023 година със знака на издателството излезе и първата книга с философски разсъждения, импресии и есета на проф. д.н. Венелин Терзиев – „Книга за мечтите“.

До появата на „Книга за мечтите“ се стигна някак закономерно и все пак неочаквано; изстрадано и въпреки всичко – щастливо. Тънък усет за красиво и необходимост от добри послания провокират разсъжденията на Венелин Терзиев за смисъла и безсмислието на чувствителността, която носим и която често прикриваме от страх, че от прекомерна доброта боли. Затова и няма начин посегналият към това издание да не долови и открои в тях онова послание, което ги прави различни и необходими. И то е, че независимо от това къде ни е запратила въртележката живот, трябва да запазим способността си да гледаме света честно и непредубедено и да бъдем откриватели.

В калейдоскопа от образи и творби един до друг застават ученият нобелист и поетът от Добромирка, класикът и никому неизвестният творец. Към всеки от тях авторът подхожда с уважение и признателност за споделените емоция и талант и по неподражаем начин вплита откъси от произведенията им в своите послания.

В тези свои текстове Венелин Терзиев не е професорът, не е преподавателят или ученият. Във всяка от литературните импресии авторът застава пред собствената си съвест с оголени до кръв сетива за случващото се в света около него. Безкомпромисен към себе си и към околните, изискващ и отстояващ това, което в неговата ценностна система е норма за човечност.

За това как видяха и съпреживяха „Книга за мечтите“ част от нейните читатели, можем да разберем от отзивите, които ежедневно авторът ѝ получава.

СЛЕДВАЙТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ С АВТОР ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ  

 

 „Книга за мечтите“ не е само книга за мечтите 

Това е книга за живота. За разочарованията и надеждите, за моментите на радост и тъга, за връщанията към детството, за днешния миг и пътеките към бъдното.

Тя е и една своеобразна поетична антология, и един философски диалог на автора с творци от различни поколения, носители на множество послания.“

д-р Габриела Цанева

„Есета на съвестта... Всяко от тях е малка вселена! Всяко от тях отразява вътрешния мир на автора, независимо, че са с препратка към други автори. Майсторство!“

проф. Маруся Любчева

„…много съм развълнуван. Плача! Ти, който си само една година по-голям от моя първороден син, ти си написал това за мен! Никога не съм получавал такъв подарък... Благодаря ти! Сега знам, че имам човек с когото мога да споделя най-съкровени неща и да знам, че той ще ме разбере напълно.“

арх. Белин Моллв

„Този текст разтърсва. Носи колкото мъдрост, толкова и послание. Паралелът с безсмъртния Добромир Тонев е впечатляващ. Адмирации!!!“

Митко Ламбов

„ Заразителен е твоя афинитет към поезията и най-вече търсенето ѝ пряко на живо в очите на десетки „непопулярни“ български поети от всички възрасти. Бъди жив и здрав, и не се спирай пред завистта, която ражда твоето забележително трудолюбие! И никога не забравяй, че тази завист винаги ще търси път към твоята гордост, за да те унижи, да принизи делото ти. Но ти лети дръзко, мой по-млад приятелю, и помни, че птиците летят разпънати на кръст!“

Любчо Иванов

„Много е истинско и красиво подредено. В дните оскъдни , трудно ще намерим хора които да попият това мъдро писание.“

Данаил Лалев

„Прочетох. Нямам думи. Душата ми може да каже само БЛАГОДАРЯ!“

Стилиан Янев

„Ти си наистина уникален! Умът не може да се скрие… Няма как и с кого да го споделям, а ето те тук и сега. Това е благословия.“

проф. Красимира Станева

„Да отличиш една определена книга в потока от новоналагащи се и утвърдени автори и заглавия, е предизвикателство, но си струва да бъдеш част от него, когато между кориците ще откриеш слова, болящи от откровеност. „Книга за мечтите“ на проф. Венелин Терзиев може да бъде и мачта, и меч. Тя може да те поведе, но и да те прониже. С онази честност, която си заслужава да съпреживееш – достатъчно е да поемеш пътешествието между нейните редове.

Защото в своя поход към човечността мечтите се предават последни.“

Силва Василева

Дали защото професията ми изисква с малко думи да казвам много неща, или защото в последните години се наслушах на много думи не казващи нищо от овластени хора с високи постове, но с дребни души, събраните в есеистичните произведения на проф. д.н. Венелин Терзиев, открих силата на човек да понася риска да е различен. И то по един достоен начин, присъщ на духовно извисените, стърчащи хора, брулени от силни ветрове и бури. Тези, които въпреки дълбоките рани от обиди, лоши думи и клевети, от които боли и болката оставя дълбоки белези, остават изправени. За тях Терзиев пише: „…не се научих да различавам хората с лошите думи. За душите им не смея да съдя, а ги приемам и преглъщам с болка и тъга, затова, защото са ги похабили. Как да обясним на неразбиращите, че щастието е в добрите думи, и как да им обясня, че онзи поглед на радост и на опиянение в очите е отреден само на тези, които са с добри думи надарени да говорят“. /Из есето „Думи за добрите думи“.

Дълбоко проникват размислите на Терзиев в сърцето и ума, които вечно спорят кой да води по пътеката към щастието и мечтите – целта на всеки наш живот. И може би, съвсем неочаквано за мнозина, ученият проф д.н. Венелин Терзиев избира сърцето, защото избрания от него път е най истинския, най-верния, отговарящ на неговата същност.

„Ако трябва да преследваме нещо истински, то това са нашите пътеки. И ако можем – нека да направим така, че те да са онова смислено очертание на времето, през което сме стъпвали по тях, и онази мъдрост, която сме събирали и трябва да оставим на децата си. Мечтите са част от тези пътеки, но немалка част от това е осъзнаването как да вървим по тях и с кого. Дано сме намерили верните човеци и верните пътеки и ако не сме го сторили нека продължаваме да търсим и намираме“ (Из есето „Пътеките на живота“)

Пътуване към себе си по трудната пътека, така бих определила книгата на Венелин Терзиев, защото показва как един изключително ерудиран човек използва силата на добрите думи, съчетани с мъдростта на наши и чужди класици в поезията и прозата да отстоява на риска да е различен. Такива думи и отношение укрепват и  най-разкъртените зидове на душата. Изпитана истина!

Минка Минчева

Представянето на „Книга за мечтите“ и издателство gabriell-e-lit са част от културната програма на Международна научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“ в Севлиево, 2023.

Сподели
14. ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ
Партньор: 14. ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ

Брой публикации: 1 аудио, 1 видео, 6 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още