KulturaBg - logo

Кои са Разказвачите в Capo di Leuca? (Chi sono i Cantastorie a Capo di Leuca?)

Статията е двуезична – на български и италиански език. 

L'articolo è bilingue - in bulgaro e italiano.

Две културни организации – италианската Ликуилаб и българската фондация „Стойна Кръстанова“, представиха „Вълшебната земя на Орфей” с „Разказвачи от България”. Това стана като етап от Международен фестивал „Разказвачите в Capo di Leuca“, посветен на разказвачите, който преплита древни и съвременни формули за пеене на истории. В него, по различно време, участват много пазители на стари традиционни практики от различни страни.

Повече за това събитие и ангажираните с неговата реализация!

Liquilab (Ликуилаб) – културна организация, основана през 2008 г., е разположена в историческия център на Триказе в провинция Лече в бивши Доминикански манастир. Занимава се с антропологични и визуални изследвания, етнографска кинематография, съвременни и етнически изкуства – театър, танци, музика и фотография, туризъм.

Liquilab е организация за експерименти, чрез които се подобряват обекти и места, така че микроисторията на обикновените хора се превръща в ключов фактор за по-младите поколения, чрез който да преоткрият своите корени, наблюдавайки и слушайки кои са техните родители, баби, дядовци, прабаби и т.н. По този начин се постига признаване на собственото културно наследство и се поема отговорност за неговото опазване.

В Liquilab се намира Библиомедиатека на популярните традиции, включително научни публикации на Liquilab Editore, лаборатории за популярна култура, музика и традиционно хорово пеене, за възстановяване, защита и предаване на устното наследство на областта Саленто. Представя се съвременна и етническа култура, музика и изкуства,. Функционира и Школа за древни занаяти, където се представя начина на живот от миналото и се предават стари знания на новите поколения.

Мисията на Liquilab е идентифицирането, опазването, защитата, подобряването и предаването на нематериалното и материалното културно наследство на южната част на Саленто. От основаването си фондацията работи за създаване и изучаване на репертоари на популярната култура в южната част на Саленто и се ангажира да ги описва, каталогизира, подобрява и разпространява.

Сред многобройните дейности, основните са:

LiquiMag – място за спомени, дигитален архив (www.liquimag.it) за нематериалното културно наследство на житейските истории на обикновените хора, фотографски документи, видео и аудио, семейни албуми, изпълнение на народни песни, ритуали от южната част на Саленто. Всичко това е важна справка за изследователи, учени, културни оператори, местни жители, туристи, бъдещи проекти, анализ и изследване.

Етнографският музей на народния бит представя предмети на общностите от южно Саленто от края на XIX до втория следвоенен период на XX век.   Към колекцията на Музея има специален интерес от Министерство на културата на Италия, съгласно Законодателен указ 42/2004.

Лятно училище по история на популярните традиции, лятно училище за научни изследвания и усъвършенстване, което се ражда през 2016 г. като диалог по особени въпроси между южно Саленто и други културни реалности, на национално и международно ниво, от антропологична, етнографска и художествена гледна точка на изглед . Целта на училището е да подобри района на южно Саленто, характеризиращ се с обезлюдяване и застаряване на населението и изтичане на специалисти. Училището е част от Европейската година на културното наследство през 2018, има и сключени две споразумения с Министерството на културата и Университета в Саленто, както  и с множество институции, органи, фондации, асоциации.

През 2019 г. Лятното училище представя разказвачите. Много интересна традиция, сега почти забравена, но жива до преди няколко десетилетия, в страни, посещавани от странстващи разказвачи и певци. Около разказвачите се събират жителите, жадни за познаване на по-далечния градски свят, за новини и за забавлението. Разказват се, с помощта на изрисувани платове – „кръпките“, истински или измислени истории, които вълнуват публиката. Основните теми на разказвачите са предателства, приключения, убийства. Разказва се, на фона на музика, по градските площади и панаири, като така се привлича вниманието на обикновените хора. Всичко се случва с помощта на популярни мотиви и плакат, върху които са нарисувани основните сцени от разказаните събития. Помислете, че модерността отвори нови изразни възможности, предимно за столиците, но които вече се разпространяват в по-малките градове и села. Помислете за новите форми на пеене и улични танци, рап, хип-хоп и творческата дейност на писателите.

Успехът, постигнат по време на Лятното училище, накара регион Пулия да финансира Международен фестивал „Разказвачите в Capo di Leuca“, посветен на разказвачите, който преплита древни и съвременни формули за пеене на истории. Обезпечаването стана чрез Специалния фонд за култура и културно наследство, посочен в чл. 15 от Л.Р. н. 40/2016 г.

Фестивалът отразява антропологичната, културната и социална изследователска мисия на Liquilab и се провежда от септември до декември 2021 г. на исторически места. Концертите се предшестват от публични срещи с артисти, международни представители на традиционните култури и музика.

Фестивалът е открит на 4 и 5 септември 2021 г. с „Разказвачи на истории от Африка“ в сътрудничество с фондация Sylla Caap Onlus. Два дни продълава предварителния преглед на етнографския документален филм „Авраам Сила“. История за живота на Мустафа Дембеле-Зам, който е гриот от Мали. Гриотите имат важната задача да предадат историята на семействата и етническите групи в Африка.

Втората среща (8-9-10 октомври 2021 г.) е „Вълшебната земя на Орфей” с „Разказвачи от България”, курирана от Фондация „Стойна Кръстанова“ с подкрепата на Община Пловдив. 

Проведени са различни дейности – интерактивната изложба „На път” за нематериалното културно наследство и празниците на каракачаните в България от екипа от етнолози и антрополози от ПУ „Паисий Хилендарски”, работилница за български песни, пеене на български песни от Орфеевата земя от вокалното трио на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, прожекция на клипа „Вълшебната земя на Орфей” на български танци от Фолклористичен ансамбъл „Тракия”и  парти с български песни, музика и танци.

Третият етап на фестивала се провежда между 22 и 24 октомври 2021 г. с разказвачите от Балканите. Три дни са посветени на опознаване на етническото малцинство на арумъните, известни още като влахи, които живеят в южната част на Балканите. Екип от представители на арумънската общност от Румъния – от Букурещ и Констанца, антрополози, художници и активни членове на общността провеждат лаборатории и работилници по етнография, пеят, танцуват и готвят, за да разпространяват знанията за арумънското наследство. Всичко завършва с популярен фестивал на Балканите и Саленто.

Четвъртата среща, насрочена за 27 и 28 ноември 2021 г., предвижда пристигането в Tricase of Cantastorie от Тунис и арабския свят с два концерта:

FANFARA STATION – трио, съставено от Marzouk Mejri (вокали, перкусии, тунизийски духови, кларинет, лууп станция), Charles Ferris (тромпет, тромбон, туба, лууп станция), Ghiaccioli и Branzini (електроника и програмиране), е динамичен процес, който включва приемането и трансфера на традиции, които предизвикват, както самия ислямски арабски свят в неговия северноафриканско вариант, така и евро-американските центрове на западното знание, джаз, световна музика. Станция Fanfara представя епичните подвизи на средиземноморските мигранти, музикалните култури на африканската диаспора и потоците, които отдавна свързват Близкия изток, Магреб, Южна Европа и Америка.

ENSEMBLE IN CONCERT е трио, съставено от музикантите Марзук Меджри (глас, перкусии, тунизийски духове), Салваторе Мора (тунизийски уд), Чарлз Ферис (тромпет, тромбон), свири репертоар на Малуф, арабско-андалуска музика от Тунис и Стамбели, ритуална музика на чернокожите от Южен Тунис. Малуф е традиционна музика от арабско-андалуски произход, запазена и предадена от тунизийската музикална школа. Концертът е предшестван от презентация на етномузикологът Салваторе Мора, доцент в Университета на Туша.

„The Storytellers“ е последната проява на фестивала, проведена на 28 декември 2021 г.

Този етап започва от етнографско изследване на Орнела Рикиуто от Liquilab за значението и популярната история на „Cantastorie“, до създаването на шоуто „I Cantastorie“ в южна част на Саленто и Южна Италия. С участието на: Anna Cinzia Villani (глас и акордеон), Biagio De Francesco (мултиинструменталист), Giacomo Cazzato (китара); Даниела Олимпио, художник - автор на рисуваните платна („pezze”).

Орнела Рикиуто за сътрудничеството между Liquilab и Фондация Стойна Кръстанова: „Трябва да се подчертае, че аз лично се срещнах с президента проф. Красимира Кръстанова през 2015 г. по повод на европейския проект „CU TENDA“ – съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на Европейския Съюз, и тогава започнаха професионални и приятелски отношения. Имаше две междукултурни обменни посещения между Liquilab и Фондация „Стойна Кръстанова“ в Трикасе и Пловдив през 2017 г., където се родиха общи визии и нови проекти, които да бъдат реализирани в областта на преоткриването на традициите (в частност полифонично пеене, народни танци, тъкане и бродерия), териториално развитие и антропологичен туризъм.“

 Chi sono i Cantastorie a Capo di Leuca?

Due organizzazioni culturali - l'italiana Likuilab e la bulgara Stoyna Krastanova Foundation, hanno presentato The Magic Land of Orpheus con Storytellers dalla Bulgaria. Questa è stata una tappa del Festival Internazionale dei Cantastorie del Capo di Leuca, dedicato ai cantastorie, che intreccia formule antiche e moderne per cantare storie. Vi prendono parte in momenti diversi molti guardiani di antiche pratiche tradizionali di diversi paesi.

Maggiori informazioni su questo evento e sulle persone coinvolte nella sua realizzazione!

Liquilab è un’organizzazione culturale nata nel 2008 e sita nel centro storico di Tricase in provincia di Lecce nell’ex-Convento dei Domenicani; si occupa di ricerca antropologica e visuale, di cinematografia etnografica, di arti popolari, contemporanee ed etniche (Teatro, Danza, Musica e Fotografia), nonché di turismo esperienziale e delle radici.

Liquilab è un cantiere di sperimentazione che valorizza i soggetti e i luoghi, così la microstoria della gente comune diviene la chiave di volta per le giovani generazioni di ritrovare le proprie radici, osservando e ascoltando chi sono stati i propri genitori, i nonni, i bisnonni, e così via, e riconoscendo il proprio patrimonio culturale e il diritto/responsabilità verso “l’eredità culturale e la sua conservazione”.

All’interno delle stanze di Liquilab, vi sono la Bibliomediateca delle Tradizioni Popolari, tra cui  pubblicazioni scientifiche di Liquilab Editore, Laboratori di cultura popolare, musica e canto tradizionale a coro per il recupero, la salvaguardia e la trasmissione del Patrimonio orale del/nel sud Salento   di cultura, musica e arti contemporanee ed etniche e la Scuola di Antichi Mestieri per valorizzare i modi di vivere del passato e tramandare i saperi antichi alle nuove generazioni.

Mission di Liquilab è l’identificazione, salvaguardia, tutela, valorizzazione e trasmissione del Patrimonio Culturale Immateriale e Materiale del sud Salento. Dalla sua fondazione, lavora nella realizzazione e nello studio di repertori della cultura popolare nel sud Salento e si impegna nella inventariazione, catalogazione, valorizzazione e diffusione degli stessi.

Tra le numerose attività, si annoverano quelle principali:

LiquiMag - Magazzino delle memorie, un archivio digitale narrativo (www.liquimag.it) per il Patrimonio Culturale Immateriale di storie di vita della gente comune, documenti fotografici, video e audio, album di famiglia, esecuzione di canti popolari, ritualità del sud Salento che costituisce un riferimento importante per i ricercatori, gli studiosi, gli operatori culturali, gli abitanti del posto, i turisti e per i futuri progetti di analisi e di indagine;

Museo etnografico della vita popolare, caratterizzato da oggetti della memoria delle comunità del sud Salento dalla fine dell’ ‘800 fino al secondo dopoguerra. Si tratta di testimonianze materiali della civiltà contadina, marinara e di antichi mestieri che tendono ormai a scomparire. Una collezione del Museo è stata dichiarata di interesse culturale dal Ministero della Cultura, ai sensi del D.Lgs. 42/2004, Codice dei beni culturali e del paesaggio.

Scuola Estiva di Storia delle Tradizioni Popolari, una summer school di ricerca e alta formazione che nasce nel 2016 come dialogo/scambio su peculiari tematiche tra il sud Salento e altre realtà culturali a livello nazionale e internazionale dal punto   antropologico,   Obiettivo della Scuola è la valorizzazione dell’area del sud Salento caratterizzata dallo spopolamento e invecchiamento della popolazione e dalla fuga dei cervelli.

La Scuola gode del riconoscimento dell’Anno Europeo del Patrimonio Culturale 2018, di due convenzioni con il Ministero della Cultura e l’Università del Salento, e di numerose istituzioni, enti, fondazioni, associazioni.

Nel 2019 la Scuola Estiva aveva come tematica la figura dei cantastorie, una tradizione molto interessante ormai pressappoco dimenticata, eppure viva fino a pochi decenni fa, nei singoli paesi, raggiunti dai narratori e cantori vaganti;  Gli argomenti principali trattati dai cantastorie erano i tradimenti, le avventure, gli omicidi, raccontati e musicati tra piazze e fiere di paese attirando l’attenzione della gente comune. Il tutto con l’aiuto di motivetti popolari e di un cartellone sul quale erano dipinte le scene principali tratte dalle vicende narrate.

Si consideri che la modernità ha aperto nuove possibilità espressive, metropolitane per lo più, ma che ormai interessano anche i centri minori e i villaggi: si pensi alle nuove forme di canto e di danza di strada, il rap, l’hip hop, e alle attività creative dei writers.

Il successo ottenuto durante la Scuola Estiva ha portato la Regione Puglia a finanziare - attraverso il Fondo Speciale Cultura e Patrimonio Culturale di cui all’art. 15 della L.R. n. 40/2016 - il Festival internazionale “I Cantastorie nel Capo di Leuca” dedicato ai Cantastorie che intreccia formule antiche e moderne di cantare le storie.

Il Festival riflette la mission di ricerca antropologica, culturale e sociale di Liquilab e si svolge da Settembre a Dicembre 2021 in location storiche. I concerti sono preceduti da incontri pubblici con gli artisti, rappresentanti internazionali di culture e musiche tradizionali.

Il Festival si è aperto il 4 e il 5 settembre 2021 con i “Cantastorie dall’Africa” in  collaborazione con la Fondazione Sylla Caap Onlus; due giornate che hanno visto l’anteprima del film documentario etnografico “Abraham Sylla. Storia di vita e di teranga” e il concerto di Moustapha Dembélé - Zam, Griot del Mali. I griot hanno l’importante compito di tramandare la storia delle famiglie e delle etnie in Africa.

Il secondo appuntamento (8-9-10 Ottobre 2021) è stato “La magica terra di Orfeo” con i “Cantastorie dalla Bulgaria”, curato dalla Fondazione Stoyna Krastanova con il supporto del Comune di Plovdiv (parte integrante del Calendario culturale della città per l’anno 2021). 

Sono state realizzate varie attività: la mostra interattiva “On the road” sul patrimonio culturale intangibile e i festeggiamenti dei sarakatsani in Bulgaria a cura del team di etnologici e antropologi dell’Università di Plovdiv Paisiy Hilendarski; workshop di canti bulgari; spettacolo di canti bulgari della Terra di Orfeo a cura del Trio vocale dell’ENSEMBLE FOLKLORISTICO TRAKIA; proiezione del video  “La magica terra di Orfeo” di danze bulgare dell’Ensemble Folkloristico Trakia; festa di comunità con canti, musiche e danze bulgare e salentine.

Tra il 22 e il 24 Ottobre 2021 si è tenuta la terza tappa del Festival con i Cantastorie dai Balcani: tre giorni per conoscere la minoranza etnica degli Arumeni, conosciuti anche come Valacchi, che vivono nell’area meridionale dei Balcani. Un team di rappresentanti della comunità Arumena provenienti dalla Romania (Bucarest e Costanza) - antropologhe, artisti e membri attivi della comunità – hanno realizzato spettacoli, laboratori e workshop di etnografia, canti, danze e cucina per diffondere la conoscenza del patrimonio arumeno e riflettere sull’eredità culturale. Il tutto si è concluso con una festa popolare balcanica e salentina.

Quarto appuntamento, previsto per il 27 e il 28 Novembre 2021, vede l’arrivo a Tricase di Cantastorie dalla Tunisia e dal Mondo Arabo con due concerti:

FANFARA STATION, trio composto da Marzouk Mejri (voce, percussioni, fiati tunisini, clarinetto, loop station), Charles Ferris (tromba, trombone, tuba, loop station), Ghiaccioli e Branzini (elettronica e programming), è un processo dinamico che coinvolge l’accoglienza e il trasferimento di tradizioni che sfidano sia il mondo arabo islamico in sé nella sua declinazione nordafricana, sia i centri della conoscenza occidentale euro-americani, il jazz, la world music.

Fanfara Station celebra le epiche imprese dei migranti del Mediterraneo, le culture musicali della diaspora africana e i flussi che da tempo collegano il Vicino Oriente, il Maghreb, l’Europa meridionale e le Americhe.

ENSEMBLE IN CONCERTO, trio composto dai musicisti Marzouk Mejri (voce, percussioni, fiati tunisini), Salvatore Morra (oud tunisino), Charles Ferris (tromba, trombone), suona un repertorio Malouf, musica di ascolto arabo-andalusa della Tunisia e la musica stambeli, musica rituale dei neri del sud della Tunisia. Il Malouf è una musica tradizionale di origine arabo-andalusa, preservata e tramandata dalla scuola musicale tunisina. Il concerto è preceduto da una presentazione a cura dell’etnomusicologo Salvatore Morra, professore associato all’Università della Tuscia.

i Cantastorie” è l’ultimo appuntamento del Festival in programma il 28 Dicembre 2021.

Da una ricerca etnografica di Ornella Ricchiuto di Liquilab per rievocare il significato e la storia popolare del “Cantastorie”, alla creazione dello spettacolo “i Cantastorie” nel sud Salento e sud Italia.

Con la partecipazione di: Anna Cinzia Villani (voce e organetto), Biagio De Francesco (polistrumentista), Giacomo Cazzato (chitarra); Daniela Olimpio, pittrice - autrice dei teli dipinti (le “pezze”).

Ornella Ricchiuto:Per quanto riguarda la collaborazione tra Liquilab e la Fondazione Stoyna Krastanova, occorre sottolineare che ho conosciuto personalmente la presidente Prof.ssa Krassimira Krastanova nel 2015 in occasione del progetto europeo “CU TENDA” – cofinanziato dal programma Europa Creativa dell’Unione Europea - e da allora è iniziato un rapporto professionale e di amicizia. Ci sono state due visite di scambio interculturale tra Liquilab e la Fondazione Stoyna Krastanova a Tricase e a Plovdiv nel 2017 dove sono nate visioni comuni e nuove progettualità da implementare in materia di riscoperta delle tradizioni (in particolare canto polifonico, danza popolare, tessitura e ricamo), valorizzazione territoriale e turismo antropologico.”

 

„Магичната земя на Орфей“ омагьоса Италия ("La magica terra di Orfeo" ha incantato l'Italia)

 

Проектът „Форум за сътрудничество и култура“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
05. ФОНДАЦИЯ СТОЙНА КРЪСТАНОВА
Партньор: 05. ФОНДАЦИЯ СТОЙНА КРЪСТАНОВА

Брой публикации: 0 аудио, 3 видео, 2 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още