KulturaBg - logo

НИШКИ СПЛИТАМ И ОПЛИТАМ, РАДОСТ И ТЪГА ПРЕПЛИТАМ

МАГИЯ И МАГИЧНОСТ В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА КУЛТУРА

На 15 март 2023 г. (сряда) от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура), която ще ви пренесе в един загадъчен и тайнствен свят. 

Изложбата представя различните лица на магията, магичната сила на растенията и тяхната употреба. Разкрива ритуали, обичаи, персонажи и предмети, играли важна роля в ежедневието на предците ни. Благодарение на илюстрациите на пловдивската художничка Дафина Терзиева всеки, посетил изложбата може да се доближи повече до техния свят. Чудни са поверията за различните магии – как  да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек...  

Магията съпътства делниците и празниците на хората още от праисторическите времена. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата.  Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: магьосница, билкарка, вражалица, мамница. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Вярва се, че магьосниците използват „тайното“ знание за добро или за лошо, могат да помогнат или да навредят на хората. 

Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето. 

Заповядайте на 15 март 2023 г. от 18.00 ч. в РЕМ – Пловдив, за да станете част от вълшебното преживяване на изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“.

За откриването на изложбата сме подготвили и изненади, с които всички посетители ще се почувстват специални и ще усетят магията на звука.

Проектът е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Източник: Регионален етнографски музей-Пловдив

ОЩЕ НОВИНИ ОТ ПЛОВДИВ

Пушката на Захари Стоянов и първото издание на „Записки по българските въстания“

 

Сподели

Прочети още