KulturaBg - logo

Първа самостоятелна изложба на талантливата художничка Теодора Маринова

Теодора Маринова е млад автор, родом от Севлиево, понастоящем студентка в специалност „Живопис“ последен курс във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Интересът ѝ към изкуството я съпътства от малка – посещава различни школи, но благодарение на Детски арт център „Видима“, гр. Севлиево, хобито ѝ започва да се превръща в по-сериозно занимание. Следват редица изяви в конкурси и изложби на школата, две участия в Международен фестивал за изкуства в Италия, самостоятелни участия в различни изложби и конкурси, както и студентски изложби.

Има награди за живопис от Факултета по изобразително изкуство, първо място от 7-ми частен пленер на „Хелиос“ АД, няколко награди от Пролетен салон на ГХГ „Асен и Илия Пейкови”, гр. Севлиево. През 2021 и 2022 г. е стажант в галерия „Видима“. Нейни картини са притежание у нас и в чужбина – Италия, Германия, Румъния, Австралия.

Работи предимно в областта на класическата маслена живопис в жанровете портрет, фигурална композиция, натюрморт, пейзаж. Любима нейна техника е и акварела, обича да експериментира с акрил и туш. Все още търси себе си като творец в жанровото и стилово многообразие и изпробва различни подходи.

Творбите в изложбата условно могат да бъдат разделенинни на две линии – академична и лични творчески търсения. Нейното себеизразяване като творец все още неминуемо минава под знака на етюдното, но това, което е обединяващо е желанието й да изрази емоциите си чрез човека и неговата физическа и психологическа характеристика. Предпочита по-нежната, романтична естетика, пастелното, въздушното, ефирното.

Заповядайте да споделим заедно емоциите от изложбата – 8-ми ноември (вторник) от 17:30 ч. в Икономовата къща!

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Сподели
08. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО
Партньор: 08. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО

Брой публикации: 2 аудио, 10 видео, 12 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още