KulturaBg - logo

Самостоятелна изложба на Станислав Божанков

Графичните произведения на Станислав Божанков в галерия „INTRO” ни поднасят една вълнуваща среща с абстрактното изкуство на автор с подчертано индивидуален почерк и пластичен език.

 РЕФЛЕКСИЯ НА ОБРАЗА 

18.09 - 04.10.2023
Откриване: 18.09 (понеделник)
18:00 - 20:00 ч.

 


 

В средата на 90-те години на ХХ в. художникът завършва графика в Полша в ателието на проф. Анджей Пийч. След завръщането си в България, той за кратко работи с галерия „Витоша“, но участва в изложби и графични форуми предимно в чужбина. През последните 20 години авторът продължава да твори в родния Кюстендил, като за една голяма част от българската публиката остава непознат.
 

С изключителна пластическа изразителност и асоциативност в изказа, изложбата „Рефлексия на образа“ представя произведения на Станислав Божанков създадени през последните 2 години и до голяма степен инспирирани от пространството на галерия „INTRO“. На латински терминът „Reflecto“ означава „връщане назад“, отражение, размисъл. 

Рефлексията е способност на човек да се вгледа в себе си, да насочи мислите и съзнанието си, към себепознание. В този смисъл графичните листове на художникът носят силата на древни символи и закодирани послания, на размисли за мистични белези и интуитивни откровения. Станислав Божанков работи в полето на абстрактните структури, в които развитието на формата достига до частично наслагване и детайлно прецизиране на обемите в композицията.
 

Характерният стремеж на автора да конструира собствен визуален и метафоричен език намира израз и в същностните наименования на творбите - „Мегалити“, „Първични палитри“, „Интуитивни абстракции“, „Мистични кръгове“, „Гестоария“. За него е изключително важен балансът между духовната същност и знаковата структура, равновесие, което той неизменно съблюдава.
 

Когато говорим за графиката на Станислав Божанков, трябва да отбележим, че тя е отражение на индивидуалната философия на твореца, че във всяка негова творба намираме духовните измерения на неговата вътрешна вселена, на неговият стремеж да се докосне до „визуалните“ контури на времето.

Диана Драганова-Щиркуратор на изложбата

Програмата на галерия „Интро“ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria - по програма “Едногодишен Грант”

 

 

Станислав Божанков е роден през 1966 г. в Кюстендил.
 

Образование; Магистратура(MFA) в областта на графиката(1995 г.) в Академията за изящни изкуства ”Ян Матейко”, Краков, Полша, в студиото на проф. Анджей Пийч. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката.
Международни изложби, Биеналета, Триеналета и други; около 400 изложби – Филаделфия, Варна, Toрoнто, Тайпе, Краков, Уимбълдън, Ибиса, Бусан, Сеул, Ню Йорк, Канагава, Лодз, Пловдив, София, Белград, Любляна, Куала Ломпур, Тимишоара, Истанбул, Милано, Гуанлан, Болоня, Пиза, Малборк, Гуанджоу, Джакарта, Люксембург, Шанхай и др.

28 Международни и национални награди, отличия и дипломи.
- 1993 - Варна, Международно Биенале на графиката - „Голяма награда за млад художник“
- 2003 - Ню Йорк,“The Pollock-Krasner Foundation Grant”(живопис).
- 2007- Ню Йорк,“The Pollock-Krasner Foundation Grant”(графика и рисунка).
- 2016 - The 2016 American Art Awards (рисунка), LA, USA.
- 2022 -"GOLD LIST - Top Contemporary Artists of Today" – селекция на списание „Art Market Magazine“ за 2022г.
- 2023 - First International Prize DONATELLO, Borghese Palace,
Флоренция
- 2023 -The 2023 World Art Awards (живопис, за иновация), LA, USA

Произведения в над 50 публични колекции и музеи; Полша, България, Румъния, Белгия, Малайзия, Eгипет, САЩ, Тайван, Турция, Италия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Корея, Китай...

Избрани публикации и интервюта; Art Market Magazine, Aesthetica Magazine, Collect Art Magazine, CAI Magazine, Al Tiba-9 Contemporary Art, The Woven Tale Press Magazine, Singulart Magazine, Artmajeur Magazine, Artmagazineum, Photosynthesis Magazine, JK’S Magazine и др.

Сподели

Прочети още