KulturaBg - logo

Творби на групата Arena ART Wood в галерия „Христо Цокев“

На 9 февруари (петък) 2024 г. от 17:30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“, ще бъде открита изложбата „Съвременна резба и скулптура в дърво“. Тя представя творби на Творческа група Arena ART Wood. 

Художествена галерия „Христо Цокев“ е първият домакин на изложбата след нейната премиера пред публика в Ниш и Цариброд, Сърбия.

Изложбата в Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово представя автори изявяващи се в сферата на дърворезбата и скулптурата в дърво. Показани са съвременни творби, отразяващи техните виждания и концепции в пътуваща изложба, коята вече беше видяна в Ниш и Цариброд, Сърбия. В експозицията са изложени произведения от последните години, както и такива, които са съвсем нови.

Основния обединяващ и доминиращ фактор е дървото, чрез което авторите изразяват своите идеи. Водеща тенденция в тази изложба е комбинирането на дърво с други материали, като камък и метал. Показани са различни техники на обработване, търсене на различни структури и патини обогатяващи въздействието на пластиките. Експериментът е основна движещата сила, чрез който авторите показват находчивост и индивидуален почерк.

Инициативата за създаване на творческа група Arena ART Wood e поета от доц. Роберт Цанев – завеждащ катедра „Резба“ в НХА и Антон Георгиев - докторант в катедра „Резба“ и куратор на изложбата. Творческия екип е съставен от художници завършили НХА специалност „Резба“ в който участват авторите: Роберт Цанев, Йордан Йорданов, Николай Златанов, Антон Георгиев, Роман Синапов Марияна Манева, Илия Владимиров, Александрина Иванова, Петър Михайлов, Десислава Латинова, Цветина Генева.

 

Сподели
12. ХГ ХРИСТО ЦОКЕВ
Партньор: 12. ХГ ХРИСТО ЦОКЕВ

Брой публикации: 6 аудио, 2 видео, 9 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още