KulturaBg - logo

14 награди на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“

Приключи деветото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“, организирано от Драматичен театър „Рачо Стоянов“. На официалната церемония по награждаването, която се проведе от 17:00 часа на 7 април в Червено фоайе на драматичния театър, бяха раздадени 14 награди – включително и една извънредна.

От осмото издание на фестивала към професионалното жури се присъединява и алтернативно жури, което се състои от изявени габровци. Двата състава оценяват независимо един от друг в следните категории:

„Изкуството на художника в моноспектакъла“

„Изкуството на композитора в моноспектакъла“

„Изкуството на актьора в моноспектакъла“ за мъжка роля

„Изкуството на актьора в моноспектакъла“ за женска роля

„Изкуството на режисьора в моноспектакъла“

Награда за най-добър спектакъл

Наградите, раздадени от професионалното жури включват статуетка, изработена по дизайн на Гергана Лазарова-Рънкъл, и парична награда от 700 лева, осигурени от спонсори. Ето и имената на театралните професионалисти, които раздадоха призовете: председател Аглика Олтеан – театровед и театрален критик, Михаил Мутафов - – актьор, почетен гражданин на Община Варна, Петър Влайков – актьор и директор на Държавен куклен театър – Пловдив, Надежда Петкова – актриса в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, Ивайло Ненов режисьор в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Изборът на професионалното жури 

Награда „ИЗКУСТВОТО НА ХУДОЖНИКА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ за Мариета Голомехова за „Старецът и морето“ по Ърнест Хемингуей, реж. Веселин Ранков, моноспектакъл на Красимир Ранков, Драматичен театър-Пловдив. 

Награда „ИЗКУСТВОТО НА КОМПОЗИТОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ за Вельоко Ненадич за „Гоя“ от Мирослав Кърлежа, Моноспектакъл на Зиях Соколович, Хърватия.

Награда „ИЗКУСТВОТО НА АКТЬОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ ЗА МЪЖКА РОЛЯ за Мариус Куркински за „Нашенец“ по Чудомир, Продуцентска къща „Ажур Пико“.

Награда „ИЗКУСТВОТО НА АКТЬОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ“ за Здрава Каменова за „Хитът на сезона“ от Здрава Каменова, реж. Благой Бойчев, ПК „Перо и вятър“.

Награда „ИЗКУСТВОТО НА РЕЖИСЬОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ за Йордан Славейков за „Виктория“ от Йордан Славейков, моноспектакъл на Деница Даринова, „Ай ем студио“.

Награда „НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ“ за „Хитът на сезона“ от Здрава Каменова, реж. Благой Бойчев, ПК „Перо и вятър“.

Тази година журито реши да връчи и извънредна награда за нов български драматургичен текст, тъй като в селектираните спектакли имаше голям брой съвременни български пиеси. Наградата бе връчена на Теа Денолюбова за „Боже мой“, моноспектакъл на Христо Мутафчиев, реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“.

Алтернативното жури от габровски общественици и решенията му

Ралия Георгиева – артмениджър, д-р Радоил Серафимов – художник, асистент към катедра Живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и д-р Деян Боев – скулптор и преподавател в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, определи победителите в категориите, както следва:

Наградата „ИЗКУСТВОТО НА ХУДОЖНИКА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ получава Мариета Голомехова за „Старецът и морето“ по Ърнест Хемингуей, реж. Веселин Ранков, моноспектакъл на Красимир Ранков, Драматичен театър-Пловдив.

Наградата „ИЗКУСТВОТО НА КОМПОЗИТОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ е за Лучиан Марин и Йоан Андрейка за „Йона“ от Марин Сореску, реж. Матеа Марин, моноспектакъл на Александру Бетеринге, Teatrul Anton Pann - Руминику Вълча, Румъния.

Наградата „ИЗКУСТВОТО НА АКТЬОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ ЗА МЪЖКА РОЛЯ  получава Красимир Ранков за „Старецът и морето“ по Ърнест Хемингуей, реж. Веселин Ранков, моноспектакъл на Красимир Ранков, Драматичен театър-Пловдив.

Награда „ИЗКУСТВОТО НА АКТЬОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ е за Весела Бабинова за „Пистолет в торнадо“ от Лорън Гъндърсън, реж. Васил Дуев – Тайг, Продуцентска къща „Брейк а лег“

Награда „ИЗКУСТВОТО НА РЕЖИСЬОРА В МОНОСПЕКТАКЪЛА“ получава Васил Дуев – Тайг за „Пистолет в торнадо“ от Лорън Гъндърсън, моноспектакъл на Весела Бабинова, Продуцентска къща „Брейк а лег“.

НАГРАДА ЗА „НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ“ се присъжда на „Хитът на сезона“ от Здрава Каменова, реж. Благой Бойчев, „Перо и Вятър“.

От тази година именно Наградата на публиката носи името на обичаната актриса Ружа Николова. Освен грамота наградата има и финансово измерение, осигурено от съпруга на Ружа Николова – Кольо Минков.

Награда на публиката „РУЖА НИКОЛОВА“ получи „Хитът на сезона“ от Здрава Каменова, реж. Благой Бойчев, Продуцентска къща Перо и Вятър.

Текстът и снимките към тази статия са на ДТ „Рачо Стоянов“.

Сподели
ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"
Партньор: ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"

Брой публикации: 3 аудио, 8 видео, 42 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още