KulturaBg - logo

674 документа за княжеските времена и Царство България

Излезе от печат албумът „Дряново и Новото време (1880-1941). Документи, снимки и спомени“. Изданието на Исторически музей – Дряново е осъществено с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България. 

Албумът включва 674 документа, снимки и цитати от спомени, свързани с административното, стопанско и културно развитие на града в епохата на княжеските времена и Царство България – период малко познат на съвременните читатели.

Целта на изданието е да се популяризира богатата колекция архивни материали от фонда на музея, която е събирана над 50 години и е неизвестна за широката публика.

Снимките показват кметовете и държавните институции на Дряново, неговите жители, техните професии и културните им интереси. Отделено е място за развитието на образованието и местното училище, за Дряновския манастир, както и за модерната архитектура на града. В книгата са представени талантливи писатели и артисти от Дряново, оставили следа в историята на националната ни култура, а със снимки от фронта е показано участието на дряновци във войните за национално признаване и обединение.

Проф. д-р Петко Ст. Петков, рецензент на изданието, смята, че албумът: „ще предизвика интерес както у всички родолюбиви дряновци, така и сред любителите на историята и българското минало от други краища на страната“.

Представянето ще се състои на 24 април 2023 г. (понеделник) от 17:30 ч. в експозиция „Колю Фичето”.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още