KulturaBg - logo

СЕДЕМ ТУРНЕТА В ЧУЖБИНА И ДЕСЕТКИ УЧАСТИЯ В НАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛИ ОЧАКВАТ СЪСТАВИТЕ НА НЧ "ГАБРОВО 2002"

Народно читалище „Габрово 2002” започва своята 13-та годишнина. Със своята дейност организацията запълни една сериозна ниша в самодейното изкуство на Габрово. Десетки състави се изявиха под марката, наложена от читалището, създадени бяха нови.


"Габрово 2002" повдигна критерия качество в читалищната деятелност и направи хиляди хора от габровската общественост съпричастна със своите концерти и изяви.

През 2015 г. читалището планира реализацията на 7 турнета в чужбина и участие в 14 национални фестивали и събори.

2015 е годината на Националния  събор в Копривщица, за който се подготвя Съставът за изворен фолклор „Тотка Шандуркова”, съхранил автентичното творчество на четирите района на Габровска област.


Секретарят на читалището Тотка Полякова коментира:

"Много от събитията са посветени на 155 години Габрово град, тъй като самото име на читалището е задължаващо. За 13-ти път ще се проведе фестивала за духовна музика, чиито организатори са Министерството на културата, община Габрово, Ерхиерейското наместничество и читалище "Габрово 2002”.

В рубриката „Бележити габровци” ще бъдат отбелязани 90 години на първата хореографка в Габровско Тотка Шандуркова, 70 години на бележития музикант на българска народна музика Димитър Кротев и 60 години творческа дейност на Цанка Иванова.

Два са премиерните танцови концерта - на ФТФ „Боженци (24 април) и на ФА „Сивек” (10 май). Иявите ще бъдат на сцената на Дома на културата в Габрово.

Традиционните концерти за Деня на художествената самодейност, Денят на старите хора, Денят на инвалидите, Денят на будителите, също са включени в календара със събития на читалището.

Карнавалът, в който вземат участие осем от действащите състави, както и двете отворени сцени на площад „Възраждане”, са също част от неизменните участия на НЧ ”Габрово 2002” в културния живот на общината.

Десетките мини изяви и концерти в рамките на 19-те самостоятелни колектива са съпътстващи мероприятия , за които читалището осигурява логистично и транспортно съдействие".


В началото на юни ще се проведе отчетно-изборно събрание на читалището, на което още от сега е заявила своята оставка една от създателките на читалището журналистката Тотка Полякова, настоящ секретар.Тя подготвя свои заместници и смята, че ще остане активен читалищен деятел, но е време да даде път на младите.

Сподели
НЧ "ГАБРОВО - 2002"
Партньор: НЧ "ГАБРОВО - 2002"

Брой публикации: 5 аудио, 0 видео, 1 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още