KulturaBg - logo

Българско участие в церемонията за наградите Жива за 2023

Представители на музей „Етър“ са част от церемонията по връчването на наградата Жива 2023 на Международната фондация Форум за славянски култури (Forum slovanskih kultur / Forum of Slavic Cultures). Събитието се проведе в столицата на Словакия Братислава. Единственият български музей, спечелил една от двете големи награди, беше представен от директора проф. Светла Димитрова, Светлозар Тодоров, Ваня Донева и Мария Иванова. По време на събитието беше обявено, че следващата церемония ще се проведе в Габрово, България, а домакин ще бъде музей „Етър“.

 

 

Победителите в наградата Жива 2023 са: 

Наградата Жива 2023 за най-добър славянски музей беше присъдена на Националния музей в Лесковац, Сърбия. 

Наградата Жива 2023 за най-добър обект на славянско наследство беше присъдена на Центъра за интерпретация на морското наследство DUBoak, Малинска, Хърватия. 

Почетно отличие бе присъдено на Музея на емиграцията от Словакия в Северна Америка, Павловце над Ухом – Ťahyňa, Словакия. 

 

 

Пет специални признания бяха присъдени на: Музей за съвременно изкуство Ars Aevi, Сараево, Босна и Херцеговина за устойчивост; Художествена галерия „Надежда Петрович“, Чачак, Сърбия за внимание към посетителите и откритост; Říčany Museum, Чехия за творчество; Музей Веленье, Словения за лидерство и екипна ефективност и културен център Кръшко, замък Райхенбург, Словения за разказване на истории. 

 

„Етър“ е първият български музей, носител на една от двете големи международни награди „Жива“

 

Андрея Рихтер очаква следващата церемония на наградите „Жива" да бъде в България

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 223 видео, 417 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още