02.02.2017г. | 10:03ч.
„ПЕСЕНТА НА КАМБАНИТЕ" НИ ПРЕНАСЯ В ЕДИН ПО-ВЪЗВИШЕН СВЯТ

Новото издание на музикалния диск „Песента на камбаните" е вече  факт. Той отново извървя сложния технологичен и творчески път - от документалния запис на Българското национално радио през прецизното прослушване на всички изпълнения, подбор от специалната комисия на траковете за включване в диска, печат на диска в цвета на афиша и съответния индивидуален запис.

Четиринадесетото издание на фестивала „Празник на духовната музика” организиран от Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище „Габрово 2002” се проведе при значителен успех и висока оценка от публика и специалисти.

14 ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА СВ. ПЕТКА БЪЛГАРСКА

Това само по себе си усложни подбора на най-качествените изпълнения, които бяха представени в двете концертни вечери. От 45  изпълнения, в това число две меси, в новия диск намериха място 31 произведения от всички участници във фестивала.

С най-много произведения - осем, се представя хорът при Могильовската капела с диригент Сергей Лищенко. От българските хорове с най-много песни е Софийския камерен хор „Проф. Георги Робев" с диригент Нели Трошева.

12 минути, от всичките 80 на диска, са отделени на византийското звучене, чиито изпълнители са проф. Григориус Дараваноглу и Никола Антонов.

Двете меси в  изпълнение на Женския хор при Народно читалище „Габрово 2002” и Смесения хор „Добри Чинтулов” от Сливен в съпровод на Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов, звучат в края на диска последователно и са един прекрасен завършек на двете концертни вечери.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 214 аудио, 60 видео, 322 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.