28.10.2017г. | 10:09ч.
ПРЕДСТАВЯТ ФОТОТИПНО ИЗДАНИЕ СЪС СОБСТВЕНОРЪЧНИ ЗАПИСКИ НА Д-Р ПЕТЪР ЦОНЧЕВ

До дни предстои да излезе фототипно издание на двата тома на д-р Петър Цончев „Из стопанското минало на Габрово”. Тези монографични изследвания излизат през 1929 година. Точното копия на оригиналните книги е факт, благодарение на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, Държавен архив-Габрово и Регионален исторически музей-Габрово. Директорът на музея Красимира Чолакова разказа за част от изненадите, които очакват читателите.
 
„Фототипното копие е на издание от 1929 година, собственост на самия д-р Петър Цончев. На страниците му има бележки, правени от него. В края на изданието той го допълва с редица имена на хора, които знаят историята на Габрово. Отделно в самия текст, който е напечатан, той прави собственоръчни допълнения. Например, че Хаджи Христо Рачков е погребан в църквата „Св. Троица”.”
 
Красимира Чолакова разказа, че това издание е подарено на Регионален исторически музей-Габрово от племенница на д-р Петър Цончев – г-жа Хаджистойчева. Желанието й е книгата със собственоръчно направените бележки и допълнения на Петър Цончев да бъде публикувано.
 
На 8 ноември ще бъде представянето на новото издание на ценната книга, в която може да се видят текстовете с почерка на големия историограф и дарител. На същата дата, в Камерната зала на Регионален исторически музей-Габрово, ще бъде открита изложба, посветена на живота и делото му.
 
„Там ще бъдат представени двата тома на фототипното издание. Томът „Из стопанското и културното минало на Габрово” е предоставен от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов за фототипно издание. Изложбата е подготвена съвместно от трите институции -  Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, Държавен архив-Габрово и Регионален исторически музей-Габрово.”, уточни Красимира Чолакова. РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.