19.07.2016г. | 18:09ч.
УЧИТЕЛ ОТ АПРИЛОВОТО ШКОЛО ИЗОБРЕТЯВА СУ-КЕБАПА, ИЗВЕСТЕН КАТО ГАБРОВСКОТО БАРБЕКЮ

„Една от най-интересните и атрактивни културни ценности, които притежава Регионален исторически музей - Габрово в своя фонд е скара на водна тяга, наричана още „Су-кебап", разказва Иван Христов, уредник „Нова и най-нова история" към РИМ - Габрово и пояснява, че су означава вода.


„Устройството е метално и се състои от 36 части, по важните от които са гъста скара с две големи подвижни стени, ремъчни шайби, ветрило за разпалване надупчена тава за жарта, водно колело, савак и шишове.

За да бъде пренасяна по-лесно е изработен дървен сандък с няколко отделения, в които се поставят различните части", става ясно от информацията на Иван Христов.

Скарата е дарена на музея от Николай Димитров, син на Коста Димитров, изобретател на Су-кебапа, разказа още  Иван Христов.

Коста Димитров е роден през 1888 г. в Габрово в семейството на Димитър Костов, опълченец от 10 опълченска дружина. Завършва Софийския университет, специалност „Математика". Участва в Балканските и Първата световна война като ротен командир -поручик от 23 пехотен Шипченски полк, на който е капелмайстор.

Изобретателят на Су-кебапа се изявява и като учител в Априловската гимназия по алгебра, геометрия, топография, дискриптивна геометрия и трудово обучение. Коста Димитров прави впечатление с природната си надареност, с общителността си и предприемчивостта си.

В свободното си време се занимава със строителство, железарство, обущарство, дърводелство и ремонт на всякакви уреди и инсталации. Той конструира оригинална скара на водна тяга, с изчислена скорост на въртене на шиша, което не позволява капките мазнина да падат в жарта, т. е месото се облива в собствената си мазнина.
През 1932 г.

Коста Димитров създава голям Су-кебап, с големи шишове и водно колело с ветрило над жарта за нейното разпалване и поддържане. То се върти с допълнителни ремъчни шайби от зъбната предавка. През 1935 г. К. Димитров създава умален и преносим модел на скарата.

От 2014 г. той се намира в новата постоянна експозиция „Градски бит кр. на XIX в. - 40-те години на ХХ в." на Регионален исторически музей - Габрово в Дечкова къща. Системата „Су-кебап" е прекопирана и частично изпълнена в едър мащаб в „ЕМО Етър".

Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.