KulturaBg - logo

ЙОАНА - ЕДНО МОМИЧЕ, КОЕТО СЕ ГОРДЕЕ, ЧЕ Е БЪЛГАРКА

Забелязва се, при това сред младите и толкова критикувани за ценностната си система млади хора, възвръщане на респекта към българското. Кое ли момиче в последните гимназиални класове от 80-те години на миналия век, би казало, че се гордее да е облечено в народна носия?

Но днес девойките го правят. Йоана се снима на Шипка с български трибагреник, а фотографията на Радослав Първанов стана хит в социалните мрежи и в електронните медии. Последваха снимки и с други момичета, облечени в народни носии.


Вдъхновението на Радослав тръгва от снимка на най-красивия башибозук - момиче участващо във възстановка на боевете на Шипка. Тя е от Пловдив, а Радослав успява да я убеди да направят снимки там. След интервютата и медийния интерес за година и половина този проект е замразен. През 2016 г. Радослав Първанов го възобновява и снима момичета в народни носии на емблематични за България места.


Йоана, която стана звезда в социалните мрежи със снимката на Шипка и родния трибагреник, учи в НАГ в Габрово. Тя казва, че иска да се снима в народна носия, за да покаже след време на децата си традициите на народа ни.

"Снимките говорят повече от думите", казва Йоана.
Сподели

Слушай още