KulturaBg - logo

КОГАТО ТИ ДОЙДЕ МЕРАКА, И ГОСПОД МОЖЕ ДА ПОЧАКА

     Смисълът на живота е живеенето. За да живее човек, той първо трябва да се роди. За да се роди, в началото е еротиката.     

Етнографията разказва за много обичаи, в чиято основа е залегнала обредната еротика. Докторът по история Ангел Гоев разгръща завесата по тази тема с любопитни подробности за някои от най-големите ни традиции.

Архивите на АЕК "Етър", част от екипа, на който е Ангел Гоев, съхранява невероятни ценности. Оказва се, че умът на Ангел Гоев е също един голям архив от знание за традиционните български ценности. 

Онзи обред, чрез който момчето става мъж и ерген, е Коледуването. Ангел Гоев разказва интересни подробности относно символите, които и до днес присъстват в тази традиция.


Не е възможно мома да момува и да се омъжи, без да е била Лазарка. Лазарската кошница символизира женската утроба. Тя трябва да бъде нова, пълна, и в нея задължително се поставя яйце – символ на зародишът.

ВЪЗСТАНОВКА НА ОБИЧАЯ "ЛАЗАРУВАНЕ" В АЕК "ЕТЪР" (ВИДЕО)Основно съдържание на еротиката се открива и в типично българския обичай – носенето на мартеници. Червеният цвят е символ на женското начало на великата богиня Майка Земя, а белият – цвета на мъжкото начало, на великия бог Небе. Според етнографията, мартеницата се носи 9 дни, тъй като бременността е 9 месеца.


В типично габровският обичай Тодоровден се носи кравай на младата булка. Краваят е с дупка, за да може тя да ражда повече деца.


„Те ти булка Спасовден“. Едно от най-древните вярвания е, че в нощта срещу Спасовден безплодна жена може да зачене, след като прекара нощта на Росенови ливади.


Според етнографията, повече от 200 са дните в годината, когато на мъж и жена им е забранено да бъдат заедно. Народът обаче и там е отсякъл „Когато ти дойде меракът, и Господ може да почака“.


Предаване, реализирано от Kultura ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум".

   Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.   

Музикалните изпълнения са на Ансамбъл "Габровче"
Сподели
НИКОЛИНА КАРАБЕЛОВА
Партньор: НИКОЛИНА КАРАБЕЛОВА

Брой публикации: 7 аудио, 5 видео, 2 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още