KulturaBg - logo

15.08.2016г. | 14:13ч.ПАПА ЙОАН ХХІІІ И Д-Р СИМЕОН ГУНЧЕВ УКРАСЯВАТ ЖИЛИЩАТА СИ С МЕБЕЛИ НА МАЙСТОР НЕМЕЧЕК К

Иван Христов, уредник „Нова и най-нова история” към РИМ – Габрово, представя уникален комплект мебели, принадлежал на габровеца д-р Симеон Гунчев. Посетителите могат да ги видят в експозицията на Дечковата къща.


“В експозиция „Градски бит края на XIX – 40-те години на ХХ в.“ в Дечкова къща са изложени уникални мебели, принадлежали на габровеца д-р Симеон Гунчев (1893-1956 г.).

Те са предоставени на Регионален исторически музей – Габрово от неговия син Иван Гунчев. Д-р Симеон Гунчев е роден в Габрово.

През 1911 г. е изпратен да изучава медицина в Швейцария. По време на двете Балкански войни (1912-1913 г.) той се завръща и работи в Габровската етапна болница като студент-медик.
След това продължава следването си в Лайпциг, а по-късно специализира детски болести като стипендиант на Рокфелеровата фондация в Детройт, САЩ.

Д-р Гунчев е член на Международния Червен кръст, основател на детски ясли „Княгиня Евдокия“ в София и техен главен лекар, автор на няколко педиатрични монографии. Комплектът от мебели, който представяме е изключително добре запазен.
Състои от трапезна разтегателна маса, изработена от канадски орех, чийто плот е орнаментиран с дъбови листа, а краката наподобяват лъвски лапи; 4 стола и 2 кресла – от същия материал, тапицирани с естествена кожа, като краката също представляват лъвски лапи; 2 бюфета и един бюфет – витрина, направени също от канадски орех, чиито лицеви части са с апликирани релефни дърворезбовани орнаменти – симурзи, голи момчешки тела, ваза, растителни елементи и женско лице.
Регионален исторически музей - Габрово


Те също стъпват на крака-лъвски лапи. В експозицията са представени и още културни ценности, принадлежали на фамилията Гунчеви – фотоапарат „Кодак“ (1921 г), полилей, 2 бр. картини, пепелник със скулптурни фигури на два пеликана, част от сервиз стъклени чаши, както и тапицирани столове и кресла. Комплектът от мебели има много интересна история.

Изработен е в края на 20-те години на ХХ в. от чешкия майстор Немечек и e представен на занаятчийско изложение в София през 1929 г. Впечатлен от луксозните мебели, габровеца д-р Симеон Гунчев ги закупува и те красят неговия дом в столицата до кр. на ХХ в. Интересен факт е, че Немечек произвежда 4-ри подобни комплекта като един от тях е закупен от папския нунций Анджело Ронкали, който по-късно е избран за папа под името Йоан XХIII (понтификат 1958-1963 г.).

Предполага се, че той ги пренася впоследствие във Ватикана. Настоящият интериор в Дечкова къща, част от който са мебелите на д-р Симеон Гунчев, характеризира социално-икономическото и културно ниво на габровския елит до края на 40-те г. на ХХ в.”

Слушай още