29.04.2017г. | 10:26ч.
БОГАТИ НАХОДИЩА НА МРАМОР И ГРАНИТ КРАЙ НЕДЕВЦИ И ХАДЖИЦОНЕВ МОСТ

„Турция не може да изплаща своите задължения, страната била в големи финансови затруднения, а край габровските квартали Хаджицонев мост и Недевци  са открити богати находища на мрамор и черен гранит.” Тези две новини предизвикват сериозен интерес сред габровската общественост.

Днес по-скоро като любопитки, но в края на 30-те години на 20 век са приемани много сериозно. Холандския вестник Телеграф, цитиран от Възход, издание предназначено за габровската аудитория, което излиза през 30-те и 40-те години на ХХ век. Темата за проблемите в Южната ни съседка са повод за статия от 1939 година.

ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ МЕДИИ В ГАБРОВО - ВЕСТНИК "ИЗВЕСТИЯ" Е ИЗДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "АПРИЛОВ - ПАЛАУЗОВ"

„Изрезки от миналото" е един опит на библиотекарите от отдел „Краезнание" в Габровската библиотека Априлов-Палаузов да покажат интересни моменти, запечатани в позабравени книги и вестници. Библиотекарите Нина Иванова и Ина Божкова приемат предизвикателството да популяризират атрактивни статии, реклами, обяви и решения на местната власт от този далечен период. Нина Иванова приема тази част от своята работа с особен интерес.

Докато изследват статиите от 30-те години на ХХ век, Ина Божкова и Нина Иванова попадат на любопитна Заповед на Габровската градска Община, с която се забранява консумацията на месо през два от дните на седмицата. Специална служба следи за спазване на забраната, която предвижда и солени глоби. Едва ли местната власт от онова време е целяла да стимулира населението към вегетарианство, вероятно става въпрос за липса на определени хранителни продукти. 


Ина Божкова, както и Нина Иванова, е на възраст, в която едва ли помни шума от преминаващи по калдаръм каруци. Казва, обаче, че може да си го представи. Повод за това е една забрана на севлиевското общинско ръководство.


 С всички броеве на вестник "Известия" може да се запознаете чрез дигиталната библиотека 


Ина Божкова е впечатлена от рекламите. Днес, ако някой каже Локанка или Седжук, ще го помислят за неграмотен. Но през 30-те години и Локанките и Седжуците са рекламирани с рисунка на оскъдно облечена жена, яхнала диво прасе, триумфално размахваща в лявата си ръка 7-8 Локанки и Седжуци.

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.