KulturaBg - logo

23.12.2017г. | 06:45ч.ЗАЩО МОМЧЕТА ОТ ГАБРОВО СЕ ЗАПИСАХА В „УЧИЛИЩЕ ЗА КОЛЕДАРИ" В ЕМО „ЕТЪР"

В Етнографски музей на открито „Етър” се провежда първото в страната „Училище за коледари”. Защо няколко млади момчета решиха да се включат в него, по подобие на вече утвърденото, благодарение на музея, „Училище за лазарки”? Всеки от младите коледари има своето обяснение. И макар все още да са неуверени, имат вътрешното убеждение, че на 24 декември, когато ще е първото им коледуване, ще бъдат на ниво.

На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър” ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „коледуване".

Генади Симеонов е ученик от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов”. Решава, че иска да бъде коледар, макар да не знае кой знае колко за коледуването. Научава нещата в „Училище за коледари”, организирано от ЕМО „Етър” за първи път тази година.

„Уча „Организация на туризма и свободното време”. В музея имам практика и ми хареса идеята да се включа в „Училището за коледари”. Научих, че това е обичай, при който момчета, които са ергени, излизат на от дома си, прекарват известно време заедно, за да се подготвят с ритуала. Минават по къщите на хората, за да може да благословят стопаните и домовете им.”

Генади разбира, че след като коледува едно момче, то вече може да създаде семейство.

„А-а-а, нямам намерение да се женя. Първо кариерата, после семейството”, отсича категорично младежът.

И Николай Баканов за първи път коледува. Записал се е в „Училище за коледари”, за да продължи традициите на старите българи. Той може да изпее коледарска песен, макар че все още го прави с известна неувереност.

„Хареса ми идеята да има „Училище за коледари”. Искам да знам как са го правили хората в миналото”.

Веселин Маринов също коледува за първи път. Неговият братовчед вече е бил коледар и това е предизвикало интереса му.

„Искам да продължа традицията. Братовчед ми, който живее в Малко Търново, всяка година е коледар.

Веселин има приятелка, но не смята, че коледуването е повод за по-сериозни стъпки в живота.

Симеон Акмаджов води групата от най-младите коледари в училището. Малко на шега приема факта, че след като премине през този обичай, едно момче в миналото има право да се жени.

„Днес репетираме с моите момчета за коледари. На 24 декември ще минем през занаятчийската чаршия в ЕМО „Етър”, за да благословим майсторите. Малко е трудно още, особено с наричанията, но ще се научим и ще свикнем. За мен това е първо коледуване. Аз съм от хората, които обичат българските празници.”, разказва веселият младеж, а последните му думи са подкрепени от високо извиканото „Амин” от другите млади коледари.

Окураженият водач на групата от „Училището за коледари” продължава малко на шега: „На 24 коледуваме и след това – на 25 декември – сватба.”

Вейлада Мутафчиева, майката на Симеон Акмаджов е готова да бъде свекърва. Тя споделя, че би й било по-приятно да са повече хора, а в къщи да си има и момиче.

 

Слушай още