KulturaBg - logo

03.06.2016г. | 15:01ч.МАРГАРИТА ДОРОВСКА ПРЕМИНА УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ ТЕСТ ПРЕД ШИРОКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

Приветлив екип, изрядно организирани изложби, все неща които са задължителни за един музей. Но са трудни за постигане. В Дома на хумора и сатирата ги е открила Маргарита Доровска, която на 1 юни бе назначена за директор на тази емблематична за България и Габрово институция.

Впечатляващото от първата й пресконференция, която бе днес, е идеята за приемственост.
Маргарита Доровска представи част от идеите си за развитие на ДХС, а през цялото време се усещаше респект от постигнатото през годините.

Да поемеш едно управление с мисълта, че стъпваш на изграденото с идеите и таланта на тези преди теб е сила, която би ти позволила да реализираш собствени значими постижения.

Маргарита Доровска премина успешно днес своя първи тест пред широката общественост на Габрово.

Чуйте акценти от пресконференцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Маргарита Доровска е от Плевен, учила е култорология в Софийски университет и е работила за Интерспейс, неправителствена организация с активна дейност в работата с европейски проекти. Завършила е Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Работила е за каузата "Варна - културна столица на Европа" и в Министерство на културата.


На 1 юни 2016 г. е назначена за директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово. 
"Започнах с едно сериозно проучване на историята на ДХС. Опитах се да разбера какво стои зад очевидното за всички в музея", споделя Маргарита Доровска. Тя признава големите постижения на своите предходници и отчита професионализма и опита на екипа. В разговори с колегите си тя смята да открие пресечните точки между техните виждания и своите.

"Скоростта, с която общуваме днес ускорява традиционната реакция. Хуморът е нещо много бързо - или предизвиква реакция, или не. В момента, с това бързо развитие на технологиите, получаваме едно двойно ускоряване. Развиват се формати, типични за интернет среда. Досега не са имали място в музея, но е време да започнем да преосмисляме как функционира хумора днес".

Във вижданията на Маргарита Доровска намира място и темата за карикатурата. Тя трябва да се разглежда в международен аспект - чрез конференции, например. 
Доровска даде за пример значението на карикатурата в политическите процеси на съвременните общества на запад и изток от България.

ДХС трябва да участва в разговорите за развитието на карикатурата в международен мащаб. Маргарита Доровска смята, че е направено малко за изследване и запазване на българската карикатура от времето преди 1944 година.

Темата за съвременното изкуство и неговото присъствие в ДХС също ще бъде акцент в бъдещата работа на екипа на музея. Доровска поясни, че част от това е дигитализацията на фонда.

Домът на хумора и сатирата има респектираща библиотека. Маргарита Доровска я нарече "митична", защото в нея се пазят образци със световно значение. Идеята на Доровска е да я отвори за широк кръг изследователи.
 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 78 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още