KulturaBg - logo

Маргарита и Чавдар продължават да се учат как се строят къщи с камък, глина и дърво

Покривът с каменни плочи е готов. Съоръжението е по-скоро заден навес на една от сградите в музей „Етър“ и е създадено за три дни. Чрез него, участниците в тазгодишното издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“ се учат как се гради покрив, покрит с каменни плочи. Маргарита Георгиева, която участва в инициативата, му дава последните щрихи, като го премита и полива с вода. Нейната роля, обаче, не е само тази. Тя активно се включва във всеки един от строителните етапи и поставя последната плоча на създаденото в музей „Етър“ съоръжение.

Маргарита Георгиева, съпругът й Чавдар и двете им деца участват в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“ на музей „Етър“ и сдружение „Мещра“ за втори път.  Семейството от години живее в Лихтенщайн, но планира да се завърне в България. Има собственост в Благоевград и околностите му и смята там да практикува наученото по време на обучението.

„Тази година и двамата се запитахме какво ли се прави тази година в „Етър“, отворихме страницата на музея във Фейсбук и не се поколебахме да се запишем за участие в образователната програма“, споделя Чавдар.

Маргарита допълва, че преди време самият Чавдар опитва да направи каменен покрив.

„Имаме една дива градинка в околностите на Благоевград, която е нашето опитно поле. Бях казала, че искам някакъв строеж, който да е покрит с плочи.“

Чавдар се захваща да реализира желанието на Маргарита, но не успява да постигне особен успех. Това е провокацията за първото им участие – през 2020 година, в образователната програма. Основното, което разбира е, че е необходимо да се учи с практика. Готов е да чиракува, за да усвои всички необходими умения за изграждането на каменен покрив.

„На теория не изглежда трудно, но се оказва, че без практика не може. През тази година в музей „Етър“ получих отговори на всичките си въпроси“, разказва Чавдар, който ще има активен помощник в лицето на своята съпруга при подновяването на градежа в собствената им – както я наричат, дива градинка. В друг техен имот, в Благоевград, Маргарита е направила каменна спирала – бижуто на тяхното дворче. За качественото довършване принос има първото участие на семейството в програмата „В света на Старопланинската архитектура“.

Двете деца на Маргарита и Чавдар също са доволни от дните, прекарани в музей „Етър“. Забавляват се в детската секция от образователната програма, като тъкат на станчета, мачкат глина, правят къщички за птици от дърво и играят с много свои връстници.

Българин изгради стълба от суха каменна зидария на залива в гръцкия курорт Апстровалта

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още