08.08.2016г. | 08:39ч.
МУЗЕЙНИЯТ ДЕТСКИ КЪТ В ЕМО ЕТЪР ПОСРЕЩНА 6000 МАЛЧУГАНИ ЗА ТРИ ГОДИНИ

Знаете ли откога датира традицията тревненки да рисуват върху бръшляново листо? Малките посетителите в Музейния детски кът „Откри какво умееш" в ЕМО „Етър" могат да разкажат.

Докато малчуганите изпробват уменията си на творци Десислава Бошнакова от Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна разказва една стара история, която може да послужи като основа за написване на сценарий за холивудска продукция. При това не става въпрос за легенда, а за историческа истина.

В епохата на Възраждането габровки, чиито семейства вече имали установени контакти с Европа, показали на панаира в Трявна първите внесени у нас изкуствени цветя.  Тревненки им завидели за това модно за времето си постижение, но решили да не им отстъпват.

И тъй като нямали възможността да си доставят изкуствени цветя от Европа направили свое конкурентно изделие - започнали да рисуват върху листа от бръшлян, които са вечно зелени и са символ на дълголетие.


Получавали се истински произведения на изкуството, много по-красиви от европейските изкуствени цветя. С времето рисуването върху бръшлян станало характерно за Трявна и гостите на града били закичвани с такова листо.

На метри от мястото, където Десислава Бошнакова показва това тревненско изкуство, Марияна Вълкова учи малките посетители на Музейния детски кът и техните родители на плетене с мъниста.

Тази стара традиция е запазена в Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927" град Хисаря, където кръжока „Сръчковци" е особено популярен сред учениците от началната степен.

Коланите, които в миналото са се носели, закопавани с чапрази (пафти) са били предназначени не само да прикрепят дрехата, но и за украшение на жената. Децата, които са пристигнали от Хисаря в Музейния детски кът „Открий какво умееш" в ЕМО „Етър" с Марияна, знаят също така как се плетат малки кошнички от царевична шума, върви за торби, мънистени гривни и мартеници. Учат дори как се прави гоблен от мъниста.


Светлозара е усвоила тези умения в кръжока. Но в Музейния детски кът малкото момиченце предпочете да се забавлява с игрите от времето на своите прабаба и прадядо.

Сложила яйце в дървена лъжица Светлозара успя да надбяга аниматорите от Музейния детски кът, като при това нито веднъж не изтърва яйцето си. По-късно тя опита и играта „Орехчета", която е била много популярна до средата на миналия век сред малчуганите по габровските улици.

Около 500 деца пожелаха ЧРД на Музейния детски кът, който на 5 август навърши 3 години. Тържествата започнаха на 4 август и продължиха на следващия ден. Днес и утре Музейния кът продължава да приема поздравления и да осигурява забавления. За трите години, през които съществува той е посрещнал над 6 000 деца.
Darikradio.bg
Автор: Darikradio.bg

Брой публикации: 42 аудио, 1 видео, 1 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.