23.03.2016г. | 12:26ч.
НА 25 МАРТ ГОНИМ ЗЛОТО ОТ ДОМОВЕТЕ СИ

Свекървата е главното действащо лице, което гони злото и лошотията от дома на българите на Благовещение. Думите и действията, които тя, като пазителка на къщата извършва, са наситени с изключителна церемониалност и символика. Благодарение на тях се премахва негативната енергия от мястото, където живее цялото семейство.
 
Благовещение е един от най-големите празници, които българите отбелязват и винаги е на 25 март. Изпълнената с много символика празнична обредност на Благовещение ще бъде представена за посетителите на ЕМО "Етър" на 25 март от 11:30 часа.
 

И тук, както при много други обичаи, християнската вяра и народните поверия са преплетени. Рано сутринта свекървата става първа и тръгва по стълбите с лескова тояга в ръка. Удряйки по земята тя казва:
 
"Ех, че хубав празник е днес. Добре, че вчера успях да измета двора и из къщи, че да посрещна празника на чисто. Я, да се хвана сега за лескова тояга, та да не ме хапят змиите и гущерите тази година".
 
След това един по един извиква членовете на семейството, като първи е дядото.
 
"Я сега ти дядо, отиди за слама, та да подготвим огньовете за Благовещение. Ти синко, отиди на реката да наловиш риба, че на Благовощение риба се яде. Да не забравите да сложите пара в джоба си и залък в устата си, че да не ви закука кукувицата напразно. Ти снахо, заведи внучката да й пробият ушите, че на този ден най-малко боли".
 
Събраната смет се поставя в четирите края на двора и се запалва, а огънят се прескача за здраве.
 
Вярва се, че на Благовещение раните заздравяват най-бързо, всичко посадено се хваща, а местата, където има заровено имане - светят. Според християнството на този ден Дева Мария е получила благата вест, че ще роди Младенеца.
 
Според народните представи на Благовец започва пролетта. Мечките се събуждат от зимния си сън и отиват да се къпят в реката, след тях водата се смята за лековита. Хората вярват, че където има заровено имане, вечерта срещу празника гори пламък.
 
Възстановката, която може да се види на 25 март от 11:30 ч. в ЕМО „Етър”, е на ученици от Основно училище „Ран Босилек”, с ръководители Галина Начева и Василка Петрова.
 
Дамите от Женско благотворително дружество "Майчина грижа" - Габрово ще се включат с кулинарен базар на традиционни храни.
 
Събраните средства ще бъдат предоставени от дружеството в подкрепа на тяхната инициатива „Блага вест за бебе!”, част от Националната кампания за оказване финансова помощ на семейства с репродуктивни проблеми. Това е една от инициативите, които „Майчина грижа” организира, по случай празника на дружеството.

На 25 март входът в ЕМО "Етър" е свободен. 

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.