26.08.2017г. | 17:39ч.
РИМ-ГАБРОВО И ДЕЧКОВА КЪЩА СТАНАХА ЧАСТ ОТ ДВИЖЕНИЕТО ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ - 100 НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА

Регионален исторически музей-Габрово и Дечкова къща станаха част от движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта”. Номерът, който е даден е 19В.

 
Движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта” e създадено през 1966 година по инициатива на Български туристически съюз, с цел да предизвика интерес към най-важните и най-големи туристически обекти в България. Природни забележителности, музеи, културни и исторически паметници, които са наши национални реликви, това са едни от най-посещаваните места в страната. Специална комисия определя кой обект отговаря на критериите.
 

„Ние кандидатствахме преди две години и на 26 юли бяхме одобрени. В „Нощта на музеите” при нас присъства представител на Стоте национални туристически обекта – г-жа Мария Атанасова, която остана възхитена от експозициите на музея и от събитията, които бяхме организирали. Впечатли я много и Дечкова къща, един от паметниците на възрожденската архитектура. Вътре е с уникални мебели и посуда от бита на габровци от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век”, коментира Красимира Чолакова, директора на Регионален исторически музей-Габрово.
 
Музеят е включен в книжките, издавани от Българския туристически съюз. Всеки посетител на РИМ-Габрово и Дечкова къща, който притежава този документ, може да си сложи печат.
 
Други габровски институции, включени в 100 Национални туристически обекта са: ЕМО „Етър”, музей Дома на хумора и сатирата, Национален музей на образованието, МАИР Боженци, местността „Узана”.
 
До 1989 година Регионален исторически музей-Габрово е член на 100-те Национални туристически обекта с експозицията на ул. „Николаевска” и с Къща-музей „Митко Палаузов”.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.