03.11.2016г. | 14:09ч.
ТОЗИ ПРЕДМЕТ Е НОСЕЛА ГОСПОДАРКАТА НА ДОМА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 1500 ГОДИНИ

Дълга около 20 см. пръчица, изработена от бронз, в единия край с кръгъл отвор за нахлуване върху човешки пръст, в другия - украсен с птица. По средата леко релефно удебеление, което също служи за украса.


Ето такъв предмет, известен в историята като „вотивна пръчица" бе избран за ценност на месец ноември в Регионален исторически музей-Габрово.

Не е известно точното му предназначение. Като него са намирани в различни части на страната, а този който може да се види в музея е открит в пласт от 5 век след Христа при разкопките на крепостта в село Здравковец. Въпреки че има различни предположения, все още науката не може да каже с категоричност за какво хората преди повече от 1000 години са ползвали такива предмети.

Откривани са както в некрополи, така и в битови сгради, следователно не може да се твърди, че имат непременно религиозно предназначение.

Според историка Росен Йосифов, те са символ, свързан с ролята на жената в семейството. В по-късен период, когато християнството е господстваща религия, на пръчицата, под птицата, се появява кръст.


„С тях се демонстрира положението на даден човек в обществото. Наричат се вотивни пръчици, защото се е смятало първоначално, че са пренасяни като дарове в римските езически храмове. Днес е ясно, че са свързани с римските традиции, а по нашите земи са били разпространени сред романизованото население. В Севлиево бяха открити подобни, но изработени от стъкло. Това е майсторски изработен, интересен артефакт, който си заслужава да бъде видян от габровци и гостите на града", смята Йосифов.


За какво е използван този тайнствен предмет не се знае, но е ясно, че са го държали ръцете на жена. Дали скоро ще разберем защо?
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 8 видео, 126 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.