30.07.2016г. | 08:22ч.
ЦАР ФЕРДИНАНД СЛУШАЛ ЕЛЕКТРИЧЕСКА МУЗИКА В ИМЕНИЕТО НА ИВАН ХАДЖИБЕРОВ

„Електрическа музика” – така я наричали в края на ХІХ и началото на ХХ век. Днес устройствата, от които слушаме изпълненията на любимите си звезди могат да минат за миниатюрни в сравнение с оркестриона, инструментът от който звучала тя. Само специалисти и ценители биха го разпознали, повечето от нас ще го сбъркат с красив бюфет от миналото.

Да, оркестрионът прилича на красиво инкрустирана мебел, но всъщност е голяма музикална кутия, която озвучавала най-престижните салони в Европа и местата за срещи на богатите американски фамилии.

В България е имало само един оркестрион и днес той е съхранен от Регионален исторически музей - Габрово. Това става ясно от разказа на Росен Йосифов, главен уредник в музея.


Преди масово да навлязат грамофоните, някъде през 20-те години на ХХ век, оркестрионът бил единствената възпроизвеждаща звук музикална кутия в нашата страна. Габровският индустриалец Иван Хаджиберов го внася с кораб по река Дунав от Чехия, тогава в земите на Австроунгарската империя.

В имението на фабриканта, което се намирало в днешната Индустриална зона на Габрово, фамилията Хаджиберови приемала знатни гости – политици, търговци, фабриканти, които слушали музиката, пускана по оркестриона. При посещението си в Габрово българският цар Фердинанд, с когото семейство Хаджиберови поддържало много добри контакти, също слушал „електрическа музика” от единствения в страната оркестрион.


Стари снимки, съхранени в архивите на Регионален исторически музей – Габрово проследяват историята на това уникално произведение на изкуството, което не само свирело, но и служело за украса на дома.


Оркестрионът бил разположен в големия салон на семейната къща, построена близо до фабриката на Иван Хаджиберов. Останал там дори след промените, настъпили в България след Втората световна война. В годините на социализма фабрикантската къща била използвана за различни нужди, преди всичко свързани с работата на администрацията на едно от габровските предприятие. Оркестрионът, със звуците на който бил посрещан елита на буржоазна България и дори самия Монарх, стоял никому ненужен в продължение на десетилетия. Не е ясно дали изобщо някой е знаел за какво служи тази вещ.

Въпреки това, днес той е сравнително добре запазен. През втората половина на 80-те години на ХХ век е предаден във фондовете на Регионален исторически музей – Габрово.


Днес уникалният оркестрион не може да възпроизвежда звуци, така както го е правил преди век. Но може да бъде реставриран и отново да радва ценителите, убедени са от екипа на музея. Сумата, която е необходима е около 20 000 евро, а от Регионален исторически музей – Габрово смятат, че парите могат да се съберат и чрез широка публична дарителска кампания, която да има национален характер, тъй като това е единствения оркестрион, който някога е внасян в България. 
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.