KulturaBg - logo

Бенковски: Братия, нуждата на застави преждевременно да въстанем

От началото на март Музейния център – най-голямата сграда в РЕМО „Етър“, е отворен за първи път за посетители. Тук има възможности за представяне на ценни изложби, в това число и международни, за които е необходимо по-голямо пространство.

 От 1 до 5 март, освен другите изложби тук, посетителите могат да видят пушката на Георги Бенковски, възванието му за бунт, изпратено до останалите революционни окръзи и други негови документи. Оръжието е на Къща музей „Георги Бенковски“ в Копривщица, а другите културни ценности са на РИМ-Шумен.

 

Писмото гласи:

Братия,
Нуждата на застави преждевременно да въстанем. Да Ви расправям сега за нея няма нужда, но и Вий колкото са може побързайте, щото да стане въстанието всеобщо.
Панагюрище Ваш съмишленик

22 Април 1876 г. Г. Бенковски

На 3 март едно от най-българските места – музей „Етър“, впечатли приятно своите посетители

Емил Златков и Жасмина Ангелова са от Варна. Посещавали са РЕМО „Етър“ много пъти, но на 3 март музеят ги изненадва приятно. Двамата не успяват да стигнат до връх Шипка, закъдето са тръгнали, но споделят, че не съжаляват.

„Доста време не бях идвал в музея и съм много приятно впечатлен от видяното“, казва Емил.

„Много подобрения има тук, аз също съм впечатлена“, допълва Жасмина.

Двамата варненци Емил и Жасмина разглеждат пушката на Георги Бенковски и се запознават с историята на представените документи.

 

Писмо възвание, подписано от революционера Георги Бенковски е открито сред необработените материали, събирани в продължение на много години. Кой го е оставил и от коя година е в архивите на РИМ Шумен – не се знае.

Емил Златков и Жасмина Ангелова харесват много цялата обстановка в Музейния център.

„Отвън е сграда във възрожденски стил, както трябва да бъде в един етнографски музей. Вътре е на европейско ниво – температурата, чистотата, представените изложби. Останах много приятно изненадан, защото съм ходил в музеи в други европейски страни и сега виждам, че тук нещата са на тяхното ниво.“

На приземния етаж Емил и Жасмина много харесват изложбата „Етно обекнив – „Тодоровден“, тъй като във Варненския регион състезанията с коне са широко разпространени и представеното чрез фотографиите има е познато и близко.

Велин Петков и Любомир Янков са от Русе. Част са от училищна група, която преди обед на 3 март се качва за честванията на връх Шипка и след това идва на другото много българско място – музей „Етър“. Момчетата посещават специално изложбата с пушката на Бенковски и неговите документи – не само да ги видят, но и да се снимат с тях. Избират да го направят с широко разперени ръце. Любомир обяснява, че така се прави, когато си много впечатлен от нещо, а оръжието на Бенковски наистина силно въздейства и на двамата. 

 

Младежите споделят, че много харесват музея, чувстват се добре тук и биха дошли отново при първа възможност.

 

„Много ми харесва пушката на Бенковски“, казва и малката Леа Михаилова Василева, която въпреки ранната си възраст, знае кой е Бенковски, че се е борил и е загинал за българската свобода.

С тази пушка Бенковски воюва за българската свобода

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още