KulturaBg - logo

Знаем ли наистина кой е Георги Бенковски?

Познаваме ли образа на Георги Бенковски – една от най-харизматичните личности на българската революционна история? Снимката на главния Апостол на Четвърти революционен окръг от времето на Априлското въстание е добре известна. Бенковски е рисуван на портрети по тази фотография и този му образ е предаден на поколенията. Във филма, заснет по „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, големият актьор Радко Дишлиев успява да изиграе героя си на Георги Бенковски по начин, който да вдъхнови зрителите, защото максимално се приближава до представата за водача на Хвърковатата чета.

Известната снимка на Бенковски

И, о, ужас! Появява се твърдение, че снимката, която ни изгражда представата за образа на Бенковски, не е негова, а на османски чиновник. Твърдението е на Мартина Балева.

На основата на снимката, в по-късен етап, се правят портрети, на които Бенковски е с тъмни коса и очи. Но се знае, че той е светъл и това поражда съмнения. Дори наследници на Апостола на Четвърти революционен окръг изразяват недоволство от тези рисувани портрети. Преди около 12 години Мартина Балева публикува статия, в която отхвърля достоверността на прочутата снимка на Георги Бенковски. 

Светлана Мухова и Катя Мрънкова – уредник и фондохранител в Дирекция на музеите – Копривщица, правят обаче свое откритие, което подкрепя тезата, че на познатата ни снимка виждаме наистина Георги Бенковски. 

Те откриват втора снимка, на която – според тях, е големият вдъхновител на Априлското въстание. Образът му се приближава до образа на Бенковски от познатата ни снимка.

Снимката на Бенковски (по-високият мъж) от архива на Дирекция на музеите – Копривщица

Вижте доказателствата!

 

Чуйте разказа на Светлана Мухова и Катя Мрънкова за откриването на втората снимка на Бенковски от аудиото към тази статия!

 

Вижте пушката на Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание

 

С тази пушка Бенковски воюва за българската свобода

 

В статията са използвани записи от филма „Записки по българските въстания“ (епизод 8) и „Песен на панагюрските въстаници“. 

Сподели

Слушай още