KulturaBg - logo

Как Дряново стана „Градът на Колю Фичето“ (НАЧАЛОТО)

Политическият елит се събира в Дряново на 20 юли 1969 г. Дори държавният глава на България от онзи период – Тодор Живков, е в града на Колю Фичето. Така наричаме Дряново днес, но през 60-те години на миналия век е различно. На 20 юли 1969 година е открита първата музейна експозиция в Дряново, която е посветена на живота и творчеството на възрожденския строител майстор Колю Фичето.

Димитър Минчев Димитров – по-късно директор на музея, по това време е един от малкото специалисти, завършили университета във Велико Търново. Специалността му е история. По неговите думи подготовката за откриването на експозицията за Колю Фичето е много продължителна и по нея работи основно Константин Йорданов, който става директор на музея.

 

Екипът днес поддържа, обновява и прави атрактивно за посетители и специалисти оставеното от създателите наследство. На 22 юли 2022 г. директорът на Исторически музей – Дряново Иван Христов се срещна с Димитър Димитров, който сподели с него своите спомени, съхранявани в продължение на 53 години.

 

Още по темата

Политическият елит се събира в Дряново на 20 юли 1969 г. Разберете защо!

 

Снимките са предоставени от Исторически музей – Дряново

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
08. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО
Партньор: 08. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО

Брой публикации: 2 аудио, 10 видео, 14 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още