KulturaBg - logo

Книгата – важна част от менюто с духовна храна на хората

Форум за сътрудничество и  култура – така избрахме да наречем тази поредица от предавания по радио Култура ON AIR. Предвиждаме аудио и видео версии на нашите разкази, както разбира се и статии с текстове и снимки. Предаванията са част от проекта Форум за сътрудничество и култура, който се реализират с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура.

Културата е всеобхватно понятие, което може да се разпростира до абсолютно всички области от живота. Има култура като общо понятие, но има култура като конкретни разбирания за отношението ни към определени неща – култура на обслужването, например, също така култура на храненето. Като говорим за храна, хайде да разделим нещата! Тук предлагам да продължим с духовната храна, онази без която човечеството – доказало го е, не може да съществува, не може да напредва в развитието си.

Книгата е важна част от тази духовна храна. Не е единствената в духовното ни меню, но е много важна част от него. Книгата присъства в живота на човечеството от векове и е част от историята му. Най-старият културен институт у нас е Националната библиотека  „Св. св. Кирил и Методий“, където по лек и увлекателен начин можем да се запознаем с историята на книгата.

Националната библиотека има специализирана зала за тази цел. Нарича се зала „История на книгата“ и е предназначена за хора от всяка възраст. Много привлекателна е, разбира се, за децата. Влизаме в зала „История на книгата“ и прилежащата й „Класна стая“ заедно с Румяна Комсийска, която е част от екипа на библиотеката.

Пандемията провокира все повече хора да четат книги

 

Проектът „Форум за сътрудничество и култура“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още