KulturaBg - logo

В Испания приготвят ястие, подобно на българския "Бял мъж"

В Испания също приготвят ястие, подобно на "Бял мъж". За разлика от родното, то не е с обредно значение. Казва се "Гачас" и сутрин го ядат работниците, за да имат сили през деня.За да се приготви Гачас, се слагат в тиган олио, натрошен хляб и прясно мляко. Сместа се бърка, докато се сгъсти.

Донка Динева е българка от Нова Загора, която от много години живее в Испания и е довела своята приятелка Мануела Матео, за да види най-хубавите кътчета на България. В ЕМО "Етър" двете за първи път ядоха "Бял мъж" и бяха категорични, че е вкусен. В Самарджийската къща в музея, до 16:00 часа днес, може да опитате характерното за Петровден ястие.

СВЕТИ ПЕТЪР ПОКАЗАЛ НА ЖЪТВАРИТЕ КАК СЕ ГОТВИ ЯСТИЕТО БЯЛ МЪЖ

Мануела и Донка взеха рецептата за "Бял мъж", ще го приготвят заедно в Испания, ще снимат клип и ще го изпратят в ЕМО "Етър", за да покажат, че са пренесли и популяризират една толкова любопитна българска традиция.

Българите вярват, че "Бял мъж" е ястие, създадено от Св. Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.

И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия "Бял мъж".

Гледайте още