01.08.2017г. | 14:03ч.
КЕВИС - ЕДНА ИНИЦИАТИВА, ПОСВЕТЕНА НА ДВИЖЕЩАТА СИЛА НА ВОДАТА

Второто издание на КЕВИС - арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство, бе открито официално в център „Българка” на ЕМО „Етър”.
 
Инициативата, която е посветена на движещата сила на водата, е организирана от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Етнографски музей на открито „Етър“, с подкрепата на Фондация „Америка за България".

​​​​​​​Преподаватели и студенти от катедра „Визуални изкуства” в СУ „Св. Климент Охридски” вземат участие в симпозиума, който продължава до 6 август. Артисти от различни поколения, родени през 50-те, 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век, са включени в изданието на КЕВИС през 2017 година.
 
Участници в симпозиума са: проф. д-р Орлин Дворянов, Виргиния Пенчева, Орфей Миндов, Добрин Атанасов, Петя Боюкова, Галина Динева, Кристиян Димитров и Калоян Минчев.

ИНСТАЛАЦИЯ, ЗАДВИЖВАНА С ВОДА ИЗПРОБВАТ УЧАСТНИЦИ В СИМПОЗИУМ КЕВИС
 
Доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър”, приветства участниците в симпозиума и подчерта колко важни са този тип дейности за музея.
 
„Имаме амбиция след години да направим една алтернативна експозиция в двора на училището в квартал Етъра, което е предоставено за стопанисване на музея. Искаме инсталации, задвижвани на вода да бъдат представени в двора на бившето учебно заведение и да направим един мост между традицията и съвременността. Искаме да видим как днес хората възприемат традиционното, как си го представят и експонират, според въображението и творческите си виждания. Надявам се да се чувствате добре тук и ЕМО „Етър” да Ви провокира”, каза доц. Димитрова и представи екип от музея, който е на разположение на участниците в симпозиума.
 
Директорът на ЕМО „Етър” бе категорична, че КЕВИС ще продължи да се развива в годините като устойчиво събитие, което провокира интереса на публиката.
 
Резултатите от работата на артистите ще бъде представена публично на 5 август в рамките на Ден на отворените врати в Център „Българка" от 11:00 ч.

„Изкуството е ценно средство за комуникация, затова е важно да се контактува с хората на изкуството”, каза Калина Бояджиева, комуникатор към WWF, пред участниците във второто издание на КЕВИС - арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство, бе открито официално в център „Българка” на ЕМО „Етър”.Тя подчерта, че когато говорим за движещата сила на водата, няма как да не се насочим към река Дунав, чиито символ са есетрите. Тези риби съществуват от времето на динозаврите и са оцелели досега. Те навлизат от морето в реката, за да хвърлят хайвера си, но през последното половин столетие човешката дейност се оказва пречка за оцеляването на вида.
 
Черният хайвер, който се добива чрез есетрите, е една от най-скъпите храни в света. За 50 години човечеството е докарало тези риби до оцеляване.
 
Да хванеш голямата моруна – това е мечта за рибарите по Дунав. Есетрите са част от поминъка на населението по крайбрежието. Но това не означава да се унищожат тези риби.
 
Есетрата е символ на мъдростта за индианците. Те наричат августовската луна „Есетрова", тъй като тогава рибата сякаш сама влиза в мрежите им и така помага да се докоснат до мъдростта.
 
Есетрите са и символ на чистотата. Наличието на есетри показва в каква степен човешката дейност е увредила една река.
 
В корема на една женска есетра могат да се крият 30 000 евро – под формата на хайвер. От WWF са убедени, че есетрите трябва да се завърнат в реките, да станат част от поминъка на населението, а с падането на забраните да се спре и черния пазар, свързан с този вид риба.
 
Пред участниците в симпозиума бе представен филм, посветен на живота и значението на есетровите риби и бе показан макет на есетрова риба в естествени размери. 

Гледайте още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.